Kroatië naar finale WK-voetbal na zege op Engeland (2-1)

De Kroaten hadden wederom een verlenging nodig. Penalty’s bleven dit keer uit, dankzij een treffer van Mandzukic.

Mandzukic viert de 2-1 voor Kroatië.
Mandzukic viert de 2-1 voor Kroatië. Foto Carl Recine/Reuters

Voor het eerst in de geschiedenis van het 27 jaar oude land staat Kroatië in de finale van het WK voetbal. Was het land er in 1998 met een halve finale-plek al dichtbij, woensdag werd de eindstrijd met een 2-1 overwinning op Engeland ook daadwerkelijk bereikt. En daar was wederom een verlenging voor nodig.

Kroatië
2
Engeland
1
Trippier
5’

Perisic
68’
Mandzukic
109’

De Engelsen begonnen de wedstrijd voortvarend en kwamen al na vijf minuten op 1-0. Kieran Trippier schoot een vrije trap vanaf een meter of achttien over de muur in de verre hoek. Het was de vroege voorsprong die Engeland zo wenste.

In de wetenschap dat Kroatië dit toernooi al twee verlengingen in de benen had, zette Engeland flink druk in het eerste half uur. Harry Kane liet echter een grote kans liggen. Hij schoot op de paal. In de tweede helft zetten de Kroaten meer aan, en dat leidde in de 67ste minuut tot de gelijkmaker. Terwijl verdediger Kyle Walker een voorzet laag met het hoofd wilde wegwerken, tornde aanvaller Ivan Perisic met het been uit boven de Engelsman: 1-1.

Toch weer een verlenging

De Kroaten leken een nieuwe verlenging koste wat kost te willen voorkomen en creëerden een reeks goede kansen. Zo eindigde een schot van Perisic - na een mooie passeerbeweging - op de paal. De Engelsen wankelden maar haalden de verlenging. Daarin leken beide partijen vooral moegestreden na een lang WK. Een kopbal van Engelsman Stones werd door Vrsaljko van de Kroatische doellijn gehaald.

Tot daar ineens Mario Mandzukic opdook voor het Engelse doel en 4,3 miljoen Kroaten verlossing schonk. Na die eerdere poging in 1998 haalde de nationale ploeg ditmaal wel de finale. Daarin wacht zondag het land dat de Kroaten twintig jaar gelden de weg naar de finale belette: Frankrijk.