Het aantal grazers in de Oostvaardersplassen wordt drastisch beperkt

Oostvaardersplassen De Oostvaardersplassen moeten hun functie als vogelreservaat terugkrijgen, vindt de provincie. Herten zullen worden afgeschoten.

De Oostvaardersplassen op 5 juli 2018.
De Oostvaardersplassen op 5 juli 2018. Foto: Olivier Middendorp

Het aantal grote grazers in de Oostvaardersplassen wordt drastisch beperkt en het natuurgebied moet zijn oorspronkelijke functie van vogelreservaat terugkrijgen. Dat vinden Provinciale Staten van Flevoland. Een grote meerderheid van de Staten heeft woensdag ingestemd met een voorstel van Gedeputeerde Staten, na advies van een commissie onder voorzitterschap van oud-staatssecretaris Van Geel.

Aanleiding voor het besluit is het toenemende aantal dieren dat tijdens kou ’s winters moet worden afgeschoten omdat ze ernstig zijn verzwakt door voedseltekort. Vorig najaar waren er meer dan vijfduizend edelherten, heckrunderen en konikpaarden, waarvan er ruim drieduizend het einde van de winter niet haalden. Dat leidde tot maatschappelijke ophef. „We willen die situatie niet nog eens meemaken”, zei gedeputeerde Hofstra (ChristenUnie).

Er is volgens de provincie nog maar plaats voor ongeveer elfhonderd grazers, later zou dat weer kunnen oplopen tot vijftienhonderd. De meeste partijen willen dat de provincie probeert het overschot aan grazers zo diervriendelijk mogelijk uit het gebied te verwijderen.

Bekijk ook de fotoserie: De zichtbare dood van de grote grazers

De runderen zouden kunnen blijven, de paarden kunnen wellicht verplaatst worden, maar voor de edelherten is nog geen andere oplossing gevonden dan afschot. Diverse partijen steunen een zoektocht naar alternatieven, zoals verplaatsing naar andere natuurgebieden, of anticonceptie.

Juridische haalbaarheid

Er is twijfel over de juridische haalbaarheid van het besluit, bij verschillende partijen, vooral na lezing van een recent rapport van de Tilburgse hoogleraar natuurbeschermingsrecht Kees Bastmeijer. Die stelt onder meer dat de maatregelen juridisch „problematisch” zijn, aangezien een wetenschappelijke onderbouwing voor wijziging van het beleid ontbreekt.

Inderdaad zitten er wellicht juridische „haken en ogen” aan het besluit, erkent gedeputeerde Hofstra, maar langer wachten is geen optie. „Garanties over de juridische houdbaarheid kunnen we niet geven. Maar we denken dat we voldoende onderbouwing hebben. Het glas is wat ons betreft half vol.”

Lees ook: 'Bijvoeren grote grazers Oostvaardersplassen kan dierenleed versterken'

De meeste partijen zijn het er niettemin over eens dat een ‘reset’ van de Oostvaardersplassen noodzakelijk is. De VVD, de grootste partij in Flevoland, vindt dat er nu „geen enkele balans” meer is in het gebied, de PVV, de tweede partij, spreekt van „een uit de hand gelopen experiment”.

Partij voor de Dieren

Een kleine minderheid in de Staten, onder meer de Partij voor de Dieren, vindt dat de grote grazers niet moeten worden verwijderd, maar dat deze dieren simpelweg meer ruimte en meer beschutting moet worden geboden. De partij is tegenstander van het plaatsen van dieren in het natuurgebied tussen Almere en Lelystad, zoals in de jaren negentig is gebeurd, maar nu de dieren er eenmaal zijn, stuit afschot de partij tegen de borst. De Partij voor de Dieren spreekt van een „wreed” en „barbaars” plan dat „wat ons betreft zo de prullenbak in kan”.

Behalve de Partij voor de Dieren stemde ook GroenLinks tegen het plan.