Hervatting dialoog

Madrid/Catalonië

Pedro Sánchez probeert een uitweg te vinden voor de verstoorde relatie tussen de nationale regering en de Catalaanse separatisten. De Spaanse premier maakte een einde aan een lange radiostilte, door regiopresident Quim Torra maandag voor een urenlang gesprek te ontvangen in het regeringspaleis. Beide partijen waren blij dat met „een eerlijk, lang en nuttig gesprek” de dialoog is hervat. De Catalaanse unionisten uitten kritiek omdat hun stem niet werd gehoord.

Het gesprek had vooral symbolische waarde. Nadat vorige week een aantal Catalaanse gevangenen was overgeplaatst van Madrid naar Catalonië, wilde de nieuwe leider van Spanje tonen dat hij, in tegenstelling tot zijn conservatieve voorganger Mariano Rajoy, bereid is te luisteren naar de Catalanen. Torra toonde zijn goede wil door de uitnodiging aan te nemen.

De toenadering betekent niet dat Sánchez snel tegemoet komt aan de wens van de separatisten om de weg naar een onafhankelijk Catalonië te vervolgen. Ook over een regionaal referendum hierover valt niet te praten. Het zou Sánchez buiten Catalonië electoraal verlies opleveren. (NRC)

De twee nieuwe leiders legden geen eisen op tafel en wisselden niet op hoge toon van mening over de toekomst van Catalonië. Daarbij werd afgesproken dat de in 2011 gestaakte gesprekken tussen de staat en de regio over een statuut hervat zullen worden. Voorts kreeg premier Sánchez een uitnodiging van Torra om op 17 augustus in Barcelona aanwezig te zijn bij de herdenking van de slachtoffers van de aanslagen een jaar geleden. Koning Felipe VI is daarbij volgens de regiopresident niet welkom. De separatisten eisen excuses van het staatshoofd voor zijn speech van 3 oktober vorig jaar waarin hij hen met harde bewoordingen terecht wees.