Dode bij crash van vliegtuig op weg naar Aviodrome

Luchtvaart Het historische toestel, dat bij een testvlucht crashte, zou vanuit Zuid-Afrika in etappes naar het museum in Nederland komen.

Archieffoto van een Convair 340.
Archieffoto van een Convair 340. Foto ANP

Een historisch vliegtuig dat donderdag vanuit Zuid-Afrika naar luchtvaartmuseum Aviodrome had moeten vertrekken, is dinsdagavond neergestort tijdens een testvlucht. Dat maakte het museum bekend op Facebook. Volgens medische diensten ter plaatse is er minstens één dode te betreuren en zijn er twintig gewonden gevallen.

Volgens het museum waren er negentien mensen aan boord, onder wie drie Nederlandse medewerkers van Aviodrome. De drie hebben het overleefd en zijn met lichte verwondingen ter controle opgenomen in het ziekenhuis. De identiteit van het dodelijk slachtoffer was dinsdagavond nog niet bekend.

Het toestel – een Convair 340 uit 1954 – stortte neer in Pretoria, Zuid-Afrika, bij de luchthaven Wonderboom. Aviodrome reageerde geschrokken op het nieuws. „Onze prioriteit ligt nu bij het in veiligheid stellen van alle betrokkenen”, aldus het museum in het Facebookbericht.

Volgens AFP stortte het vliegtuig neer op een kleine fabriek, waardoor op de grond ook twee gewonden vielen. Een woordvoerder van de Zuid-Afrikaanse luchtvaartinspectie zei tegen AFP dat een boordwerktuigkundige omkwam bij de crash.

Het toestel werd dit jaar door het Zuid-Afrikaanse bedrijf Rovos Rail geschonken aan het museum in Lelystad. Het spoorbedrijf gebruikte het toestel voor luchtsafari’s, in combinatie met treinreizen. De afgelopen weken werd het vliegtuig technisch gereedgemaakt voor de overtocht, die op 12 juli zou beginnen. Het overbrengen van het vliegtuig naar Nederland zou het museum 350.000 euro kosten.

Na diverse tussenstops zou het vliegtuig op 23 juli in Nederland aankomen. Aviodrome noemde het toestel een „zeer welkome uitbreiding” van zijn collectie. „Dit iconische toestel typeert de opkomst van het (massa)toerisme”, schreef het museum bij de bekendmaking van de komst van het vliegtuig. KLM maakte vanaf 1948 uitvoerig gebruik van dit type vliegtuig.