De Kroatische triomftocht op het WK verhult veel zonden

Kroatië treft deze woensdag Engeland in de halve finale van het WK. Niet alle Kroaten zijn enthousiast over het voetbalsucces, weet NRC-correspondent Roeland Termote.

Kroatische supporters vieren feest na wéér een zege op het WK.
Kroatische supporters vieren feest na wéér een zege op het WK. Foto AFP

Na een aanhoudende triomftocht over de lijken van kleinere en grotere voetballanden, ligt in havenstad Pula het draaiboek voor Kroatische overwinningen wel ongeveer vast: vuurwerk voor de liefhebbers, en een twee uur durende toeterfile langs de kronkelende zeedijk als minimumprogramma voor elke echte Kroaat met een kloppend hart en een auto.

De geblokte nationale vlaggen liggen gespreid over de motorkappen, omspannen de spiegels en wapperen op de daken. Wie niet genoeg rood-witte parafernalia heeft om mee te zwaaien, houdt in het nationale shirt gewurmde kinderen aan de enkels uit het raam. Tussen elke ‘Hrvatska’-kreet happen ze vrolijk de rubberwalmen naar binnen die ontsnappen aan de banden van ter plaatse optrekkende rode BMW’s en race-motoren.

Mijn vriend Vijeko probeert zo weinig mogelijk mee te pikken van deze historische gebeurtenissen. Hij stond bij een recente wedstrijd in de tuin struiken bij te knippen. Een zicht zo exotisch dat het de buurvrouw naar buiten lokte. Wist hij dan niet dat hun elf Vatreni (‘Vurigen’) in Rusland de natie en de voetbalsport aan het optillen waren naar een hoger niveau? „Weet ik, maar ik kijk niet.” Meer bevestiging dat er iets grondig en onbegrijpelijk loos was met de buurman, had ze niet nodig. „Weet je wat hij net zei?”, hoorde Vijeko de naar binnen gerende buurvrouw ongelovig uitroepen tegen haar echtgenoot.

Criminelen

„Als deze voetballers de vertegenwoordigers van Kroatië zijn, word ik liever niet vertegenwoordigd”, zegt Vijeko. „Het zijn criminelen!” Sterspelers Luka Modric (Real Madrid) en Dejan Lovren (Liverpool) worden beschuldigd van meineed tijdens de rechtszaak tegen Zdravko Mamic, voetbalmakelaar en ex-eigenaar van hun voormalige club Dinamo Zagreb. Mamic is een uitbundige witteboordencrimineel met grote invloed in de Kroatische voetbalwereld en nationalistische regeringskringen, die journalisten routineus uitscheldt voor „vuilnis”.

Lees ook: Luka Modric: van oorlogskind naar held van Kroatië?

In juni veroordeelde een rechtbank in Osijek hem tot zes en een half jaar celstraf voor het verduisteren van 116 miljoen kuna (15,5 miljoen euro) bij Dinamo en het oplichten van de belastingdienst voor 12 miljoen kuna (1,8 miljoen euro). Tussen documenten die Mamic overhandigde aan de rechtbank, zaten instructies voor Lovren over wat hij precies moest zeggen in het getuigenbankje.

Mamic sloeg op de vlucht naar Bosnië, Modric en Lovren proberen zichzelf in Rusland te rehabiliteren. Vijeko zullen ze niet overtuigen. Hij is onderdeel van een minderheid voor wie de corruptieschandalen rond het voetbal belichamen wat mis is met het land: in Kroatië is geen zonde te groot, als je ze maar met veel bombast bedekt in het rood en wit van de vlag.

Maar met elke sprint die Modric en de zijnen vanavond uit hun zwetende kuiten persen om een verloren gewaande bal op te halen, kalft die minderheid af. Als Kroatië deze woensdag wint van Engeland, zal ze tussen het vuurwerk en de dichte rubberrook bijna onzichtbaar zijn.