China noemt nieuwe heffingen door de VS ‘absoluut onacceptabel’

Importheffingen President Trump maakte woensdagochtend een lijst openbaar met zo’n zesduizend Chinese goederen, ter waarde van 200 miljard dollar.

„Absoluut onacceptabel”, zo noemde het Chinese ministerie van Handel op woensdag de Amerikaanse plannen om nieuwe importheffingen in te voeren op nog eens 200 miljard dollar aan Chinese goederen. De maatregelen komen bovenop eerdere heffingen op 50 miljard aan Chinese export naar de VS.

Op de lijst van zo’n zesduizend producten die de Amerikaanse president Trump woensdagochtend vroeg openbaar maakte, staan zaken als appels, vissticks en inbraakalarmsystemen. De Amerikaanse maatregelen gaan niet meteen in maar op zijn vroegst dit najaar.

Trump dreigde bovendien met nog eens 200 miljard aan heffingen als China zijn handelspraktijken niet zou veranderen of als het op zijn beurt meer heffingen aan de VS zou opleggen.

Het Chinese ministerie van Handel dreigde meteen met „veelomvattende maatregelen”, al specificeerde het die maatregelen niet meteen. Het ministerie zei ook dat China zijn „centrale belangen” zal verdedigen. Daarmee wil de overheid zeggen dat deze handelsoorlog inmiddels een zaak van het grootste nationale belang is. Normaal gebruikt China de term „centrale belangen” alleen als een kwestie raakt aan de nationale soevereiniteit, zoals de kwesties rondom de Zuid-Chinese Zee, Tibet of Taiwan.

Welke concrete tegenmaatregelen China gaat nemen, is nog niet bekend. China heeft eerder wel al gezegd dat het elke Amerikaanse maatregel met gelijke munt zal betalen. Dat wordt alleen steeds moeilijker. De Chinese import uit de VS bedroeg vorig jaar zo’n 130 miljard dollar, veel minder dan de Chinese export naar de VS van ruim 500 miljard dollar. China kan nu al onmogelijk vergelijkbare heffingen van 200 miljard aan de VS opleggen.

Informele belemmeringen

Wat China wel kan doen, is het de Amerikaanse bedrijven die vestigingen hebben in China lastig maken. Dat kan door het opwerpen van steeds meer informele belemmeringen. De Chinese president Xi Jinping heeft gezegd dat hij dit niet van plan is. Hij wil juist de belangen van alle bedrijven in China, ook de buitenlandse, beschermen tegen de negatieve gevolgen van de handelsoorlog.

Interessant in dat kader is dat de Amerikaanse autofabrikant Tesla eerder deze week bekendmaakte dat het een half miljoen elektrische auto’s per jaar in China zelf wil gaan produceren, juist om de hogere Chinese importheffingen op Amerikaanse auto’s te ontlopen.

China denkt ook aan mogelijke heffingen op de import van Amerikaanse energie, waaronder LNG. Dat was tot voor kort ondenkbaar, omdat China bang was zijn energiezekerheid in gevaar te brengen. China is er inmiddels zekerder van dat het zijn energie ook elders kan betrekken.

China hoopt de banden met andere landen aan te halen, zowel voor de export van Chinese goederen als voor de import van sojabonen bijvoorbeeld. China kijkt daarbij vooral naar de EU, maar ook naar de landen die met China samenwerken in het kader van de Nieuwe Zijderoute.