Autofabriek

Tesla bouwt nieuwe fabriek in Shanghai

Tesla-topman Elon Musk (staand, midden) wil met een Chinese fabriek importheffingen op Amerikaanse auto's ontlopen.
Tesla-topman Elon Musk (staand, midden) wil met een Chinese fabriek importheffingen op Amerikaanse auto's ontlopen. Foto China Daily via Reuters

Tesla gaat in Shanghai zijn eerste grote fabriek buiten de Verenigde Staten bouwen. Het zal de eerste autofabriek in China worden die geheel in buitenlands eigendom is. Tot dusver mochten buitenlandse autoproducenten alleen samen met Chinese bedrijven auto’s fabriceren. Teslatopman Elon Musk heeft woensdag een overeenkomst getekend met burgemeester Ying Yong van Shanghai. Binnen twee tot drie jaar verwacht Tesla zijn elektrische auto’s in China te kunnen fabriceren. Met de bouw van de fabriek wordt begonnen zodra alle vergunningen zijn verkregen. Hoeveel geld gemoeid is met de investering is niet bekendgemaakt. Tesla is in de handelsoorlog tussen de VS en China getroffen door een invoertarief van 25 procent. Na de VS is China de belangrijkste markt voor het bedrijf. Tesla verwacht uiteindelijk 500.000 auto’s in China te produceren. (AP)