Alle Thaise ‘grottenjongens’ gered

Na ruim twee weken De operatie om twaalf Thaise jongens en hun coach uit ondergelopen grotten te redden, is met vereende krachten gelukt.

Vier mariniers die betrokken waren bij de reddingsoperatie
Vier mariniers die betrokken waren bij de reddingsoperatie Foto AFP/Thaise marine

Alle Thaise jongens en hun voetbalcoach, die twee weken vastzaten in een ondergelopen grottencomplex in het noorden van Thailand, zijn dinsdag bevrijd. Dat melden Thaise reddingswerkers op hun Facebook-pagina.

Eerder op de dag werden drie jongens bevrijd. Rond kwart voor twee ’s middags, Nederlandse tijd, waren de twaalf jonge voetballers en hun trainer allemaal bevrijd. Daarvoor, op zondag en maandag, waren al acht jongens uit de grot gehaald door reddingswerkers. Zij zijn naar een naburig ziekenhuis in Chiang Rai gebracht en maken het goed.

De internationale voetbalbond FIFA had de Thaise jongens uitgenodigd op 15 juli de WK-finale in Rusland bij te wonen. Hier konden de voetballertjes niet op ingaan, zegt een woordvoerder van het Thaise ministerie van Volksgezondheid tegen persbureau AFP. Ze moeten in het ziekenhuis blijven en bekijken de finale waarschijnlijk op televisie.

De jongens zijn in quarantaine geplaatst, uit voorzorg in verband met mogelijke infecties. Twee van hen worden behandeld omdat ze de symptomen van longontsteking vertoonden. Om aan het daglicht te wennen dragen de jongens zonnebrillen.

De 12 jongens van voetbalteam Wilde Zwijnen en hun 25-jarige coach kwamen op 23 juni vast te zitten in het grottencomplex Tham Luang. De jongens, tussen de 11 en 16 jaar oud, wilden schuilen voor een zware regenbui, waarna de kilometerslange grot onder water kwam te staan.

De reddingsoperatie was ingewikkeld omdat er veel geklommen moest worden, een groot deel van de grot ondergelopen was en de duikers zich soms door kleine ruimtes moesten persen. Ook moesten de duikers tegen de stroom in zwemmen om de jongens te bereiken. De kinderen, die niet konden zwemmen, hadden de afgelopen dagen duiklessen gekregen.

Bij de operatie waren zo’n twintig duikers, zowel Thaise als buitenlandse, en ruim honderd Thaise brandweerlieden, militairen en internationale reddingswerkers betrokken. Het Nederlandse bedrijf Van Heck, gespecialiseerd in pomptechniek, hielp ook mee.

De Thaise premier Prayut Chan-o-cha kondigde dinsdag maatregelen aan om de grot beter te beveiligen. „We moeten lichten installeren en in de toekomst de in- en uitgang van de grot in de gaten houden.”