100 jaar RAF viert jubileum

Foto Rose Buchanan / Reuters

De Red Arrows, het demonstratieteam van de Britse Royal Air Force, dinsdag boven Londen bij de viering van het RAF-eeuwfeest. Ze vormden het sluitstuk van een ‘luchtdefilé’ van ruim honderd vliegtuigen uit heden en verleden, waaronder Spitfires en Hurricanes. De Red Arrows trokken blauw-wit-rode rooksporen over Buckingham Palace, met de koninklijke familie op het bordes. De RAF, oudste zelfstandige luchtmacht ter wereld, is opgericht in 1918, aan het eind van de Eerste Wereldoorlog. Het eerste vliegtuig was de Sopwith Camel, een tweedekker. Nu is de Eurofighter Typhoon het belangrijkste gevechtsvliegtuig. Ook de eerste Britse F-35’s (een ander type ‘JSF’ dan Nederland koopt) vlogen mee boven Londen. De festiviteiten ter viering van het honderdjarig bestaan duren in het Verenigd Koninkrijk tot november.

Aanvulling (11 juli 2018): In dit artikel zijn details over het defilé en de meevliegende toestellen toegevoegd.