Een dode bij crash historisch vliegtuig bestemd voor Aviodrome

Het museumstuk – een Convair 340 uit 1954 – was vanuit Zuid-Afrika onderweg naar Nederland.

Hulpdiensten bij het wrak van het toestel in de buurt van Pretoria, Zuid-Afrika.
Hulpdiensten bij het wrak van het toestel in de buurt van Pretoria, Zuid-Afrika. Foto AFP

Een historisch vliegtuig dat donderdag naar luchtvaartmuseum Aviodrome zou vertrekken, is dinsdagavond neergestort tijdens een testvlucht in Zuid-Afrika. Dat meldt het museum op Facebook. Volgens medische diensten ter plaatse zijn er twintig gewonden en is er één dode te betreuren.

Volgens het museum waren er negentien mensen aan boord, onder wie drie Nederlandse medewerkers. De drie hebben het overleefd en zijn met lichte verwondingen ter controle opgenomen in het ziekenhuis. Volgens de Zuid-Afrikaanse luchtvaartinspectie was het dodelijke slachtoffer een boordwerktuigkundige.

Het toestel – een Convair 340 uit 1954 - stortte neer in Pretoria, Zuid-Afrika, bij de luchthaven Wonderboom. Aviodrome reageert geschrokken op het nieuws. “Onze prioriteit ligt nu bij het in veiligheid stellen van alle betrokkenen”, aldus het museum in het Facebookbericht.

Volgens persbureau AFP stortte het vliegtuig neer op een kleine fabriek, waardoor op de grond ook twee gewonden vielen.

Historisch toestel

Een Convair 340 op archiefbeeld uit 1964. Foto Ruud Taal/ANP

Het toestel werd in 2018 geschonken aan het museum in Lelystad door het Zuid-Afrikaanse bedrijf Rovos Rail. Het spoorbedrijf gebruikte het toestel voor luchtsafari’s, in combinatie met treinreizen. De afgelopen weken werd het vliegtuig technisch gereedgemaakt voor de overtocht, die op 12 juli zou beginnen. Het overbrengen van het vliegtuig naar Nederland zou het museum 350.000 euro kosten.

Na diverse tussenstops zou het vliegtuig op 23 juli in Nederland aankomen. Aviodrome noemde het toestel een “zeer welkome uitbreiding” van zijn collectie. “Dit iconische toestel typeert de opkomst van het (massa)toerisme.” KLM maakte vanaf 1948 uitvoerig gebruik van dit type vliegtuig.