Opinie

Reservisten

Karl Vannieuwkerke

De Amerikaan Lawson Craddock als een moderne martelaar. Ik dacht het niet. Lawson Craddock als sandwichman van EF Education First-Drapac ten koste van zijn eigen gezondheid? Het neigt meer naar het tweede.

De meeste dokters van wielerploegen zijn vazallen van de commercie geworden. Publicitaire belangen boven de eed van Hippocrates. Hoe kan je anders verklaren dat je iemand met een breuk in het schouderblad (gecommuniceerd door de ploeg) een dag na een zware val terug op de fiets zet en er de schijnwerpers op richt?

Het is een schending van de mensenrechten. ‘Hij wil het zelf!’, zullen ze als argument aanhalen. De meest foute reden om iemand op zijn fiets te houden. Uiteraard wil een renner die maanden naar een doel heeft toegewerkt verder rijden. Zo’n persoon moet tegen zichzelf worden beschermd.

Lawson Craddock hoort momenteel op de sofa en niet op een fiets thuis. Herstellen met muntthee en zandkoekjes van zijn lief of zijn mama. Voetbal en koers kijken. En vooral zelf niet sporten, op doktersbevel.

Dat stadium zijn we helaas voorbij. De commerciële belangen zijn te groot geworden en er is geen weg terug. Dan moeten we naar andere oplossingen zoeken. Een Belgische krant belde me gisteren op met de vraag of we niet met reserven moeten werken tijdens de Ronde van Frankrijk? Ik zie het zo voor me. Grote vrachtwagens met lange opleggers die achteraan de karavaan rijden. Daarop zitbanken en fietsrollen gemonteerd. Drie wisselrenners per ploeg. Een vervanging vlak voor de massaspurt of aan de voet van een slotklim. Reservisten in de koers. Oproepbaar als het nodig is. Te gek. Of toch niet.

Waarom geen objectieve arts aanduiden die kan vaststellen of iemand nog verder kan of niet? Misschien moeten we het overwegen om één of twee rennerswissels in de eerste Tourhelft op basis van overmacht toe te laten. De invallers komen uiteraard niet meer in aanmerking voor het eindklassement. Of we trekken het open en laten elke ploeg toe om op de eerste rustdag twee wissels door te voeren? Dan krijgen we de volgende vijf dagen een klassieker op geaccidenteerd terrein met hoenderfrisse mannen.

Stof tot nadenken. Maar dat doen we deze dinsdag in België niet al te veel. Wij gaan ons straks plaatsen voor de finale van het wereldkampioenschap voetbal. Ten koste van de Fransen. En net op de dag dat zij met 4-1 gaan verliezen van elf Rode Duivels rijdt een Belg in het geel door hun land. We overwegen om volgende week met Nederlandse nummerplaten naar Frankrijk te rijden voor nog veertien dagen Vive le vélo!

Karl Vannieuwkerke is presentator bij de Vlaamse omroep VRT.