NPO betaalt tonnen voor duels Oranje

Kwalificatiewedstrijden

De NOS blijft de kwalificatiewedstrijden van het Nederlands elftal uitzenden. De reeksen voor het EK in 2020 en het WK in 2022 blijven te zien op de publieke omroep. Dat heeft de NOS maandagmiddag bekendgemaakt. Ook de nieuwe UEFA-landencompetitie, de Nations League, gaat naar de NOS.

Volgens bronnen in Hilversum wist de publieke omroep al maanden dat de wedstrijden van Oranje waren bemachtigd in de concurrentiestrijd met RTL, SBS en andere (buitenlandse) sportzenders. De NPO en de NOS zouden de deal met het bureau dat alle rechten voor de UEFA verkoopt, maanden hebben stilgehouden. Ze zouden hebben gevreesd voor negatieve reacties van het publiek en de politiek, nu het kabinet opnieuw kort op de publieke omroep.

De NOS, zo zeggen bronnen die niet met hun naam in de krant willen omdat zij betrokken zijn, heeft veel meer geboden dan een tv-zender kan terugverdienen met reclames rond de rechtstreekse wedstrijden. De NOS zou 800.000 tot 900.000 euro hebben geboden, terwijl er tussen de 275.000 en de 400.000 euro kan worden terugverdiend. Dat betekent dat de NOS twee tot drie keer meer betaalt dan de directe marktwaarde.

Marketingdeskundigen wijzen wel op de indirecte waarde van Oranje: een zender kan op allerlei manieren baat hebben bij populaire voetbalwedstrijden. Het is goed voor het marktaandeel van de gehele zender, het straalt af op de rest van de programma's en het trekt mogelijk jongere kijkers die niet regelmatig afstemmen op een zender.

Geld voor voetbal pagina C4-5