Alle jongens en hun voetbalcoach uit Thaise grot bevrijd

Zondag en maandag werden al acht jongens uit de ondergelopen grot bevrijd.

Foto AP / Vincent Thian)

Alle Thaise jongens en hun voetbalcoach, die vastzaten in het ondergelopen grottencomplex in het noorden van Thailand, zijn dinsdag bevrijd. Dat melden de Thaise reddingswerkers op hun Facebook-pagina.

Eerder op dinsdag werden drie jongens bevrijd. Rond kwart voor twee ‘s middags, Nederlandse tijd, waren de twaalf jonge voetballers en hun trainer allemaal bevrijd. Daarvoor, op zondag en maandag, werden al acht jongens uit de grot gehaald door reddingswerkers. Zij zijn naar een nabijgelegen ziekenhuis in Chiang Rai gebracht en maken het goed.

De internationale voetbalbond FIFA had de Thaise jongens uitgenodigd op 15 juli de WK-finale in Rusland bij te wonen. Hier konden de voetballertjes niet op ingaan, zegt een woordvoerder van het Thaise ministerie van Volksgezondheid dinsdag tegen persbureau AFP. Ze moeten in het ziekenhuis blijven en kijken de finale waarschijnlijk op televisie.

De jongens zijn in quarantaine geplaatst, in afwachting van mogelijke infecties. Twee van hen worden behandeld voor de symptomen van een longontsteking. Om aan het daglicht te wennen dragen de jongens zonnebrillen.

Twee weken vast

De twaalf jongens van het Thaise voetbalteam Wilde Zwijnen en hun 25-jarige coach kwamen op 23 juni vast te zitten in het grottencomplex Tham Luang. De jongens, tussen de 11 en 16 jaar oud, wilden schuilen voor een zware regenbui, waarna de kilometerslange grot onder water kwam te staan.

Monniken bidden, masseuses geven nekmassages, vrijwilligers sjouwen en delen antimuggencrème uit. Bij de grot waar een Thais voetbalteam van jongens opgesloten zit, draagt ieder zijn steentje bij .

De reddingsoperatie is zeer ingewikkeld omdat er veel geklommen moet worden, een groot deel van de grot ondergelopen is en de duikers zich soms door kleine ruimtes moeten persen. Ook moeten de duikers tegen de stroom in zwemmen om de jongens te bereiken. De Thaise kinderen, die niet kunnen zwemmen, hebben de afgelopen dagen duiklessen gekregen.

Bij de operatie zijn zo’n twintig duikers, zowel Thaise als buitenlandse, en meer dan honderd Thaise brandweerlieden, militairen en internationale reddingswerkers betrokken. Het Nederlandse bedrijf Van Heck, gespecialiseerd in pomptechniek, helpt ook mee.

De Thaise premier Prayut Chan-o-cha kondigde dinsdag maatregelen aan om de grot beter te beveiligen. “De grot is wereldberoemd geworden. We moeten lichten installeren en in de toekomst de in- en uitgang van de grot in de gaten houden.” De grot blijft voor het publiek gesloten tot “alles in orde is”, aldus de premier tegen persbureau Reuters.