Minder komisch, minder beledigend dan Boris Johnson

Jeremy Hunt Hij was ooit tegen het Britse vertrek uit de Europese Unie. Nu ziet hij Brexit als een kans.

Jeremy Hunt
Jeremy Hunt Foto Tolga Akmen/AFP

Jeremy Hunt kan soepel draaien. In aanloop naar het Brexitreferendum was hij tegen uittreden. Dat was funest voor de economie. Na het referendum zag hij de Brexit als een kans. De bedrijven die waarschuwen voor chaos moeten zwijgen, vindt Hunt (51) nu. „De dreigementen zijn ongepast”, zei Hunt vorige maand. „Het is tijd dat iedereen zich achter Theresa May schaart.”

Dat is de boodschap die Hunt mag verkondigen als minister van Buitenlandse Zaken. Theresa May benoemde hem maandag als opvolger van de opgestapte Boris Johnson. Met de aanstelling van Hunt kiest May voor een ervaren bestuurder met weinig ervaring in het buitenland.

De afgelopen zes jaar was Jeremy Hunt minister van Volksgezondheid, een van de lastigste banen in de Britse politiek. Hij was verantwoordelijk voor de National Health Service, de gezondheidsdienst waar Britten zo trots op zijn, maar die te weinig geld krijgt en chaotisch georganiseerd is. Hunt werd verweten de NHS willen te privatiseren, maar regelde uiteindelijk wel 20,5 miljard pond (23,2 miljard euro) extra voor de dienst.

Minder kans op uitglijders

Met de komst van Jeremy Hunt zal de buitenlandse dienst anders geleid worden. Weg zijn de komische, vaak rake en beledigende uitspraken van Boris Johnson. De kans op uitglijders neemt af, maar er zijn ook diplomaten die Johnson missen. Hunt zal niet met een doorweekt overhemd in de hitte in een afgebrand dorp in Myanmar staan om puin op te rapen en zijn walging uit te spreken over de vervolging van de Rohingya. Hunt is zakelijker en afstandelijker.

Sinds hij vorig jaar zijn bedrijf verkocht – Hotcourses, dat leerlingen helpt een studiekeuze te maken – is hij miljonair. Aan het begin van zijn loopbaan gaf Hunt les in Japan. Verder strekt zijn buitenlandse avontuur niet. Dat maakt May weinig uit.

Haar beste kans om aan te blijven is via steun van gematigde Tories die willen dat er voortgang geboekt wordt zodat de Brexit als dominant onderwerp verdwijnt en ze weer gewone politiek kunnen bedrijven. Dat wordt gezien als de beste manier om in 2021 de verkiezingen te winnen. Zij hopen dat met technocratische ministers als Hunt, opgeleid aan Oxford, op belangrijke plekken rust en pragmatisme wederkeren.