In beeld

In Nicaragua klampt president Ortega zich op bloedige wijze vast aan de macht

Bijna drie maanden na het uitbreken van grote maatschappelijke onrust in Nicaragua, dreigt het geweld sinds dit weekeinde verder uit de hand te lopen.
Nicaragua (Midden-Amerika) is sinds half april in de greep van protesten. Onder meer van studenten, zoals op deze foto uit de hoofdstad Managua. De volkswoede richtte zich aanvankelijk op een pensioenversobering, maar keerde zich al snel ook tegen president Daniel Ortega en zijn vicepresident (en echtgenote) Rosario Murillo. Betogers verwijten het presidentspaar een autoritaire regeerstijl, die zich onder meer uit in het gewelddadig neerslaan van de protesten.
Foto Esteban Felix/AP
Een vrouw rouwt naast de doodskist waarin een familielid ligt dat is omgekomen bij protesten in Léon, eerder deze maand. Sinds de eerste protesten, half april, zijn nu circa 300 mensen omgekomen.
Foto Inti Ocon/AFP
De overgrote meerderheid van de dodelijke slachtoffers bestaat uit protesterende burgers die zijn doodgeschoten door politie en knokploegen loyaal aan de regering.
Foto Jorge Cabrera/Reuters
Een vrouw loopt met haar hond langs een agent van de Nicaraguaanse politie. Agenten worden bij het neerslaan van de protesten bijgestaan door paramilitaire knokploegen van de sandinistische jeugdbeweging.
Foto Oswaldo Rivas/Reuters
Een van de bolwerken van de oppositie is de stad Masaya. Op de foto brengen een vrouw en een meisje hun eigendommen in veiligheid nadat het huis van een studentenleider in brand werd gestoken.
Foto Inti Ocon/AFP
Een student laat een schotwond zien die hij naar eigen zeggen heeft opgelopen toen de universiteitscampus werd aangevallen door regeringstroepen.
Foto Esteban Felix/AP
Naast studenten zijn ook scholieren doelwit geworden van het politiegeweld. Op deze foto leggen vrienden en familieleden bloemen bij het graf van de scholier Chester Chavarria.
Foto Esteban Felix/AP
De oppositiebetogers hebben ook op verscheidene wegen in het land barricades opgeworpen, zoals hier langs de Pan-Amerikaanse snelweg nabij de stad Jinotepe.
Foto Oswaldo Rivas/Reuters
President Daniel Ortega regeert het land sinds 2007. Hij bestuurde Nicaragua eerder in de elf jaar na de sandinistische revolutie van 1979. De linkse guerrillabeweging FSLN verjoeg toen de rechtse, pro-Amerikaanse Somoza-dynastie die decennia aan de macht was. FSLN is nu de regeringspartij: op de foto komen aanhangers samen in de hoofdstad Managua.
Foto Oswaldo Rivas/Reuters
Ondanks groeiend verzet van de oppositie, mensenrechtenorganisaties, de Katholieke Kerk, het bedrijfsleven en de regionale landenclub OAS blijft Ortega stevig vasthouden aan de macht. De situatie escaleert nu hij zaterdag liet weten dat hij geenszins bereid is de verkiezingen te vervroegen naar 2019. De OAS, de Kerk en de oppositie hadden een vervroegde stembusgang voorgesteld als uitweg uit de politieke impasse. Ortega wil echter zijn hele termijn (tot eind 2021) uitdienen.
Foto Marvin Recinos/AFP
Zondagochtend gaf de regering een communiqué uit waarin ze aankondigde dat „de staat de wet weer gaat handhaven”. De betogers op de barricades en wegversperringen, zoals die van deze vrachtwagenchauffeur, werden in het document weggezet als „terroristen die honderden burgers hebben vermoord, gemarteld en ontvoerd”.
Foto Oswaldo Rivas/Reuters
In Masaya hebben burgers een huisgemaakte granaatwerper op de weg geplaatst. Met de regeringsverklaring van zondag gaf Ortega zijn politie en stoottroepen opdracht tot een gewelddadige “schoonmaakoperatie” tegen de oppositie, klaagde het nationale mensenrechtencentrum Cenidh.
Foto Inti Ocon/AFP
Zondag beleefde Nicaragua inderdaad zijn bloedigste dag in 2,5 maand tijd toen bij botsingen rond oppositieblokkades zeker 38 mensen omkwamen. De dodelijke slachtoffers vielen vooral onder de anti-regeringsbetogers (31 doden), die door de politie (4 doden) en de sandinistische knokploegen (3 doden) verwijderd werden van hun wegversperringen, zoals deze in oppositiebolwerk Masaya.
Foto Oswaldo Rivas/Reuters
Ook de Kerk werd mikpunt, nadat enkele verjaagde oppositieleden zich verschansten in de basiliek van de kathedraal van Diriamba, nabij oppositiebolwerk Masaya. Maandag kregen zij daar bezoek van kardinaal Leopoldo Brenes, een hulpbisschop en de nuntius (de ambassadeur van het Vaticaan in het land). Zij wilden bemiddelen over een vrijgeleide voor de omsingelde betogers, onder wie enkele medische vrijwilligers.
Foto Inti Ocon/AFP
Bij de kerk werden de hoge geestelijken echter belaagd door gemaskerde mannen, zoals de man op deze foto, die hen intimideerden. De hulpbisschop raakte bij deze schermutselingen gewond aan zijn arm. De bisschoppenconferentie zette foto’s van die verwondingen op Twitter en klaagde dat „bendes hen opwachtten speciaal om hen fysiek aan te vallen. Heer, vergeef ze, want ze weten niet waar ze mee bezig zijn.”
Foto Marvin Recinos/AFP