Grond onder nieuwe kazerne Vlissingen ernstig vervuild

Dat schrijven Follow the Money en EenVandaag op basis van documenten van Defensie. Volgens het ministerie was dit al bekend.

Een oefening van het Korps Mariniers op het strand van Vlissingen.
Een oefening van het Korps Mariniers op het strand van Vlissingen. Foto Evert-Jan Daniels/ANP

Het terrein van de nieuw te bouwen marinierskazerne in Vlissingen is ernstig vervuild. Er zijn giftige stoffen als cyanide, arseen en benzeen aangetroffen, evenals asbest en zware metalen. Dat melden onderzoekswebsite Follow the Money(FTM) en EenVandaag, op basis van vertrouwelijke rapporten en interne documenten van het ministerie van Defensie waarop zij de hand hebben weten te leggen.

In een reactie stelt het ministerie van Defensie dat de onderzoeken naar de vervuilde bodem in Vlissingen openbaar zijn en bekend. “We zoeken nog uit welke informatie is gedeeld met de Tweede Kamer”, zegt een woordvoerder. De onthulling zorgt ervoor dat de geplande verhuizing van het Korps Mariniers van Doorn naar Vlissingen nog meer onder druk komt te staan. Veel mariniers willen niet verhuizen, een groot aantal van hen is om die reden uit dienst getreden.

Lees ook: Wat moet het Korps Mariniers in Zeeland?

Illegale stortplaats

De grond op het beoogde mariniersterrein zou jarenlang zijn gebruikt als illegale stortplaats. Zo zouden er onder meer vaten fosfor, metalen en ander afval zijn gedumpt. Vanaf 1997 tot 2016 zouden meerdere bodemonderzoeken zijn uitgevoerd, waarbij de onderzoekers stuitten op zogeheten PAK’s, Pcb’s, broom, fluoride, cyanide, arseen, fenol, benzeen, kwik, lood en nikkel. Daarnaast zouden zeer hoge concentraties asbest en olie zijn aangetroffen.

Ook het grondwater is ernstig vervuild. In maart 2016 waarschuwde de Regionale Uitvoeringsdienst Zeeland dat het verboden is om grondwater te onttrekken “voor consumptieve-, beregenings- of andere doeleinden”, schrijft FTM. Tevens liggen verspreid over het terrein niet-ontplofte explosieven uit de Tweede Wereldoorlog liggen.

Dit najaar begint het Rijksvastgoedbedrijf met de sanering van de grond. Vlissingen en de provincie Zeeland zouden de miljoenenrekening willen doorschuiven naar Defensie. In reactie stelt het ministerie dat “de kosten gelijk verdeeld worden tussen partijen”. Alleen de kosten voor sanering van het voormalige woonwagenterrein “worden gedragen door Defensie”. Hoeveel geld dit kost, wil het ministerie niet zeggen.