Dodental overstromingen Japan loopt verder op

De hevige regen is gestopt. Door de stijgende temperatuur (boven de 30 graden) en hoge luchtvochtigheid is er een grote vraag naar schoon drinkwater.

Ruim 50.000 reddingswerkers zijn nog op zoek naar overlevenden.
Ruim 50.000 reddingswerkers zijn nog op zoek naar overlevenden. Foto AP

Het aantal dodelijke slachtoffers als gevolg van het noodweer in Japan is opgelopen tot meer dan 150. Dat meldt persbureau AP. Volgens Yoshihide Suga, de secretaris van het Japanse kabinet, worden nog meer dan vijftig mensen vermist. Ruim 50.000 reddingswerkers zoeken nog naar overlevenden.

De hevige regenval, in het westen en midden van Japan, heeft de afgelopen dagen tot overstromingen en aardverschuivingen geleid. Het noodweer is inmiddels gestopt en veel mensen zijn teruggekeerd naar hun woningen om de schade te herstellen. Doordat de temperatuur is gestegen tot boven de 30 graden Celsius en er een hoge luchtvochtigheid is, is er nu grote behoefte aan schoon drinkwater en airconditioners.

Bekijk ook: Japan evacueert overstromingsgebied in ‘race tegen de klok’

Beeld NRC

Grote schade in Hiroshima

De ravage is vooral groot in de miljoenenstad Hiroshima en de historische stad Kurushiki. Door modderstromen zijn duizenden huizen verwoest, bruggen ingestort en wegen verzakt. Veel mensen zitten zonder water en elektriciteit.

In Japan komen vaker zware buien voor tijdens het regenseizoen, maar zulke hevige regenval is volgens de Japanse meteorologische dienst nog nooit eerder voorgekomen. De regen volgde op een tyfoon, die afgelopen vrijdag Japan trof. In de voorbije dagen zijn ongeveer twee miljoen mensen geëvacueerd. De Japanse premier Abe heeft zijn bezoeken deze week aan onder meer België en Frankrijk afgezegd. Het Japanse kabinet heeft omgerekend 3,4 miljard euro aan hulp toegezegd.