Conservatieve rechter voorgedragen

Hooggerechtshof Trumps voordracht van de katholieke rechter Brett Kavanaugh zal in de Senaat fel bestreden worden door Democraten.

Rechter Brett Kavanaugh
Rechter Brett Kavanaugh Foto Saul Loeb/AFP

President Donald Trump heeft de conservatieve rechter Brett Kavanaugh voorgedragen voor het Amerikaanse Hooggerechtshof. Kavanaugh, een 53-jarige rechter aan het federale Hof van Beroep in Washington, moet de opperrechter Anthony Kennedy opvolgen, die onlangs zijn pensioen aankondigde.

Kavanaugh, voormalig medewerker van oud-president George W. Bush, is een vertegenwoordiger van het Amerikaanse juridisch-conservatieve establishment. Bij de onthulling van zijn keuze, op tv tijdens prime-time. noemde Trump hem „een briljant jurist”, en „een van de beste en scherpste juridische denkers van onze tijd”.

De Senaat moet instemmen met de benoeming van Kavanaugh. Daar wacht een felle strijd, want Democraten vinden hem veel te conservatief. Als Kavanaugh wordt goedgekeurd, krijgen de conservatieven een meerderheid van 5-4 in het Hoogerechtshof. Dat kan verstrekkende gevolgen hebben voor de Amerikaanse rechtspraak op gebieden als vuurwapenbezit, homorechten en abortus.

Kavanaugh, een katholiek, tekende onlangs protest aan bij een uitspraak die een tienermigrante zonder papieren een abortus toestond. Bij zijn eerdere benoeming aan het Hof van Beroep zei hij dat zijn persoonlijke mening over abortus niet ter zake deed, en dat hij het juridisch precedent dat in 1973 is geschapen bij de baanbrekende abortuszaak Roe vs. Wade zou erkennen. Maar als opperrechter kan hij een andere keuze maken.

Mede daarom ligt instemming van Democraten met de benoeming van Kavanaugh niet voor de hand. Omdat de Republikeinen slechts een zeer krappe meerderheid van 51-49 in de Senaat hebben, moeten alle Republikeinse senatoren voor de goedkeuring van Kavanaugh stemmen – ook gematigden die niet willen dat het recht op abortus wordt ondermijnd.

Pikant aan de voordracht van Kavanaugh is verder zijn positie ten aanzien van de vraag of een president juridisch kan worden vervolgd tijdens zijn regeertermijn. Kavanaugh schreef in 2009 dat presidenten tijdens hun regeerperiode niet moeten worden lastiggevallen met juridische zaken. Dat kan van belang zijn als de openbare aanklager van het Rusland-onderzoek, Robert Mueller, Trump dagvaardt om te getuigen.

Lees hier meer over Brett Kavanaugh