VS dreigden Ecuador met sancties om promotie borstvoeding bij WHO

De resolutie ten gunste van borstvoeding zou een hamerstuk worden – totdat de VS er lucht van kregen.

Bij het overleg van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO in Genève dit voorjaar dreigden ze Ecuador met sancties als het de resolutie die borstvoeding aanbeval niet zou intrekken. Blijkens een reconstructie in The New York Times dreigden Amerikaanse afgevaardigden met handelssancties, het stopzetten van militaire hulp en zelfs met het stoppen van Amerikaanse betalingen aan de WHO. Het kleine Ecuador trok zich hierop terug als indiener van de resolutie, net als andere Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse landen. Uiteindelijk werd de resolutie door Rusland ingediend. Dit land werd niet door de VS bedreigd.

Wetenschappers zijn het erover eens dat borstvoeding gezonder is voor baby’s dan flesvoeding. Maar de VS zijn een grote producent van poedermelk. Volgens het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid wierp de resolutie „onnodige hordes” op voor moeders.

Het is niet de eerste keer dat diplomaten van de regering-Trump bedrijfsbelangen boven volksgezondheid stellen. Uit een andere WHO-resolutie werd na druk van de VS tekst over de wenselijkheid van een suikertaks op dikmakende frisdranken geschrapt. En in de onderhandelingen voor handelsverdrag NAFTA tussen de VS, Canada, Mexico liggen de VS dwars als het gaat om waarschuwingen op de verpakking van ongezonde voeding.