Vredesovereenkomst tussen Ethiopië en Eritrea

Met het tekenen van een “gemeenschappelijke verklaring van vrede en vriendschap” lijkt een einde te komen aan twintig jaar conflict.

Eritrea en Ethiopië hebben maandag een vredesovereenkomst getekend.
Eritrea en Ethiopië hebben maandag een vredesovereenkomst getekend. Beeld: AP

De leiders van Ethiopië en Eritrea hebben maandag een “gemeenschappelijke verklaring van vrede en vriendschap” ondertekend. Hiermee lijkt een einde te komen aan twintig jaar conflict. Dat meldt persbureau Reuters. Afgesproken is om de lijnvluchten tussen de landen te hervatten, de ambassades te heropenen en samen een haven te ontwikkelen.

Twitter avatar hawelti Yemane G. Meskel Eritrea and Ethiopia have signed a Joint Declaration of Peace and Friendship today. The Agreement, which specifies five pillars, was signed this morning at State House by President Isaias Afwerki and Prime Minister Abiy Ahmed https://t.co/ACSticSWpm

De Ethiopische premier Abiy Ahmed en de Eritrese president Isaias Afwerki tekenden de verklaring in de Eritrese hoofdstad Asmara. Zondag ontmoetten de twee leiders elkaar voor het eerst. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties Antonio Guterres ontmoet maandag de premier in Ethiopië.

Lees ook: Ethiopië en Eritrea: nieuwe hoop voor oplossing van oud grensconflict

Oorlog

Het zijn de eerste concrete afspraken die de twee landen maken in de afgelopen twintig jaar. Premier Abiy werd in april gekozen en kondigde meteen een aantal hervormingsmaatregelen aan. Hij maakte een einde aan de noodtoestand, liet gevangenen vrij en kondigde aan de economie open te stellen voor buitenlandse investeerders. Ook begon hij aan vredesonderhandelingen met Eritrea.

In 1998 mondde een grensconflict tussen de twee landen uit in een bloedige oorlog waarbij tussen de 70.000 en 100.000 mensen kwamen om het leven. In 2000 kwam een einde aan de oorlog maar bleven de landen op gespannen voet met elkaar staan.

Hoewel de Ethiopische premier inzet op vrede vindt op lokaal niveau nog steeds grootschalig geweld plaats. Volgens de VN zijn in het zuiden van het land sinds juni 800.000 mensen op de vlucht geslagen. Ook in het oosten en westen van het land leidt geweld tot de ontheemding van honderdduizenden mensen.

Lees meer over het geweld: Tribaal geweld laait op, 800.000 mensen op de vlucht