Acht jongens uit Thaise grot gered

Op dag twee van de reddingsoperatie zijn opnieuw vier jongens uit de ondergelopen grot gehaald waar zij ruim twee weken vastzaten.

Foto Chiang Rai / AFP

Nadat zondag al vier jongens werden gered, zijn deze maandag nog eens vier jongens uit de Thaise grot gehaald door reddingswerkers. Dat meldt persbureau Reuters. Vier jongens en de coach van het Thaise voetbalteam zitten nog vast.

De jongens zijn op een brancard weggevoerd naar een ambulance. Op beelden van de Thaise publieke omroep is te zien dat de vijfde jongen, die als eerste maandag werd gered, met een helikopter naar het ziekenhuis is gebracht. Ook de drie andere jongens zijn onderweg naar het ziekenhuis in Chiang Rai, op zo’n 60 kilometer van de grot.

Volgens CNN is de reddingsactie afgelopen en gaat de operatie dinsdag weer verder. De Thaise autoriteiten meldden eerder dat de operatie deze maandag veel sneller dan een dag eerder is verlopen. Dat was ook nodig, want er werd zware regen verwacht. Over de namen van de jongens is nog niets bekend.

Twitter avatar duangtip_TPBS Duangthip_ThaiPBS 9 ก.ค. 61
17.30 น. - เฮลิคอปเตอร์บินถึงสนามบินเก่า จ.เชียงราย และมุ่งหน้าไปรพ.เชียงรายประชานุเคราะห์แล้ว ผสข.รายงานใช้เวลาราว 5 นาทีเมื่อ ฮ.ลงจอดจะถึง รพ. #ThaiPBS #ถ้ำหลวง https://t.co/mnyCYAunfR

De vier jongens die zondag werden gered verblijven in het ziekenhuis in Chiang Rai. Ze maken het goed, al hebben ze veel honger. Wel worden ze nog in quarantaine gehouden en mogen ze hun familie nog niet zien, in verband met infectiegevaar. De operatie werd zondag stilgezet omdat de zuurstofflessen, nodig voor de duikers, bijgevuld moesten worden.

Twee weken vast

De twaalf jongens van het Thaise voetbalteam Wilde Zwijnen en hun 25-jarige coach kwamen op 23 juni vast te zitten in het grottencomplex Tham Luang, in het noorden van Thailand. De jongens, van 11 tot 16 jaar oud, wilden schuilen voor de harde regen, waarna de kilometerslange grot onder water kwam te staan.

Nadat de jongens en hun coach afgelopen week levend werden gevonden, kwam de reddingsoperatie op gang. Die operatie is zeer ingewikkeld omdat er veel geklommen moet worden, een groot deel van de grot ondergelopen is en de duikers zich soms door kleine ruimtes moeten persen. Ook moeten de duikers tegen de stroom in zwemmen om de jongens te bereiken. Die tocht duurt telkens zo’n vijf uur.

Regenbuien verwacht

Bovendien kunnen de Thaise kinderen niet zwemmen en zijn ze verzwakt door voedselgebrek. De afgelopen dagen hebben de jongens daarom duiklessen gekregen. Verwacht wordt dat de operatie in totaal zo’n vier dagen zal duren. De tijd dringt, want er worden weer zware regenbuien verwacht.

NRC-correspondent Annemarie Kas was bij de grot en zag veel vrijwilligers die hun steentje bij proberen te dragen aan de operatie. Bijvoorbeeld monniken die rituelen uitvoeren en masseuses die de reddingswerkers massages geven. Zaterdag kwamen de briefjes die de jongens aan hun familie schreven in het nieuws. Ze vroegen daarin om gebakken kip en of hun ouders hun niet te veel huiswerk wilden geven.

Er zijn veel mensen bij de reddingsoperatie betrokken: zo’n twintig duikers, zowel Thaise als buitenlandse, en meer dan honderd Thaise brandweerlieden, militairen, internationale reddingswerkers. Het Nederlandse bedrijf Van Heck, gespecialiseerd in pomptechniek, helpt ook mee.