Diplomatie

Na twintig jaar verzoening tussen Ethiopië en Eritrea

Ethiopië en Eritrea hebben zondag besloten na twintig jaar de diplomatieke banden te herstellen. De grenzen tussen de landen gaan weer open. Abiy Ahmed, de nieuwe hervormingsgezinde premier van Ethiopië, arriveerde in Asmara, de hoofdstad van Eritrea, en werd met omhelzingen verwelkomd door een lachende president Isaias Afewerki. Zondag werden ook de telefoonlijnen tussen beide landen weer opengesteld.

Het conflict tussen de twee landen heeft twintig jaar geduurd. Bij herhaaldelijke gevechten vielen tienduizenden doden.

Een einde aan het conflict zou een verzachting van het militaristische regime in Eritrea kunnen betekenen. Al jaren leidt het bewind van Isaias tot een vluchtelingenstroom naar buurlanden en Europa. Het herstel van de banden tussen beide landen betekent een succes voor premier Abiy, die in april van dit jaar is aangetreden. (AP/Reuters/NRC)