Teheran

Iran ontbiedt ambassadeur na uitwijzing diplomaten

De Iraanse regering heeft de Nederlandse ambassadeur in Teheran ontboden. Iran vindt het Nederlandse besluit om twee Iraanse ambassademedewerkers uit te wijzen „niet constructief en onvriendelijk”, aldus het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Tegenmaatregelen zouden niet zijn uitgesloten. Vrijdag bevestigde veiligheidsdienst AIVD dat twee medewerkers van de Iraanse ambassade Nederland zijn uitgezet. Een reden is niet bekendgemaakt. Ook over hun identiteit is niets gezegd. Het Iraanse ministerie noemt het Nederlandse besluit „onlogisch en juridisch niet te verantwoorden” en kapittelt de Nederlandse regering. Die zou zich beter moeten houden aan haar „internationale verplichtingen om terroristische elementen te arresteren en berechten”. (NRC)