Mobiele App Polar

Defensie blokkeert fitnessapps op telefoons wegens privacylek

Het ministerie van Defensie heeft sport- en fitnessapps op diensttelefoons geblokkeerd nadat was gebleken dat hiermee de locatie van medewerkers getraceerd kon worden en die informatie openbaar was. Op die manier waren de werk-, sport- en huislocaties van duizenden mensen op meer dan tweehonderd militair gevoelige plekken te achterhalen via de mobiele fitnessapplicatie Polar. Dit schrijft minister Bijleveld-Schouten (Defensie, CDA) zondag in een brief aan de Tweede Kamer. De kwetsbaarheid kwam aan het licht door een onderzoek van internationaal burgerjournalistiek platform Bellingcat en De Correspondent. Ze ontdekten de actuele locaties van defensiepersoneel via de mobiele fitnessapplicatie Polar. In januari werd ook al bekend dat in oorlogsgebieden in Syrië en Irak de hardlooprondjes van militairen op legerbases oplichtten op de publieke wereldkaart van gebruikers van sportapp Strava. (NRC)