Jeremy Hunt nieuwe Britse minister Buitenlandse Zaken

De 51-jarige Hunt was sinds 2012 minister voor Volksgezondheid.

Jeremy Hunt
Jeremy Hunt Foto Simon Dawson / Reuters

De Britse Conservatieve politicus Jeremy Hunt volgt de maandag opgestapte Boris Johnson op als minister van Buitenlandse Zaken. Dat heeft het kantoor van premier Theresa May maandagavond laten weten. De 51-jarige Hunt was sinds 2012 minister voor Volksgezondheid.

Twitter avatar 10DowningStreet UK Prime Minister The Queen has been pleased to approve the appointment of Rt Hon @Jeremy_Hunt as Secretary of State for Foreign and Commonwealth Affairs.

Hunt was eerder van 2010 tot 2012 minister van Sport, Media en Cultuur. Tijdens die periode organiseerde Londen de Olympische Zomerspelen van 2012,. Hunt zit sinds 2005 in het Britse Lagerhuis.

Lees ook: Vertrek Johnson doet positie May verder wankelen

Brexit

Johnson stapte op omdat hij zich niet kon vinden in de Brexit-plannen van premier May, die volgens hem het Verenigd Koninkrijk onvoldoende onafhankelijk maakt van de Europese Unie. Een dag eerder nam minister van Brexit David Davis ook al ontslag, omdat hij de uittreding niet ver genoeg vond gaan.

De Britten verlaten op 29 maart 2019 de EU. May wil graag dat dit gepaard gaat met een akkoord met Brussel, zodat de overgang soepel verloopt. Als haar plan de komende maanden alsnog sneuvelt, stevent Londen af op een ‘harde’ Brexit. Dat houdt in dat de Britten de Unie verlaten zonder deal, wat vermoedelijk zal zorgen voor economische chaos.

Hunt wordt op zijn beurt weer opgevolgd door Matt Hancock, die nu nog minister voor Sport, Media, Cultuur en Digitale Zaken is.