FIFA berispt Kroatische voetballer Vida na pro-Oekraïens filmpje

De Kroatische verdediger Vida die de 2-1 scoorde tijdens de kwartfinale tegen Rusland, riep in een filmpje de politieke leus ‘de glorie aan Oekraïne’. De Wereldvoetbalbond FIFA onderzocht de uitlatingen en besloot het bij een waarschuwing te laten.

Voor de FIFA is het WK in Rusland een puur sportieve aangelegenheid. Zo worden politieke uitlatingen van spelers niet geduld. De Kroatische verdediger Domagoj Vida bracht de bond dan ook in het nauw met zijn geposte filmpje. De doelpuntenmaker verwees impliciet naar de strijdkreet die na de Russische annexatie van de Krim in 2014 veel gebruikt werd door Oekraïense nationalisten.

Veel Russen reageerden gepikeerd op het filmpje van Vida, dat hij opnam met scout en oud-international Ognjen Vukojeciv. Beide Kroaten hebben in Oekraïne voor Dinamo Kiev gespeeld en deden de uitspraken af als een grapje. „Dit heeft niets met politiek te maken. Ik heb nog steeds veel vrienden in Kiev, ik bedoelde hier verder niets mee. We wilden niemand beledigen.”

Eerder dit WK bestrafte de tuchtcommissie van de voetbalbond wel de Zwitserse spelers Granit Xhaka en Xherdan Shaqiri. De internationals van Kosovaars-Albanese afkomst moesten omgerekend 8.600 euro betalen. Zij vierden hun doelpunt tegen Servië door met hun handen de dubbele adelaar uit de vlag van Albanië af te beelden.

Zege op Rusland na penalty’s S4