Trumpblog

Trump: ‘Europese Unie is een handelsvijand van de VS’

Volg hier alle laatste belangrijke ontwikkelingen rondom het presidentschap van Donald Trump.

Trump: 'Europese Unie is een handelsvijand'

De Amerikaanse president Trump heeft de Europese Unie zondag "een vijand", genoemd. Dat zei hij zondag tegen CBS News, in een vooruitblik op de top tussen Rusland en de VS in Helsinki maandag. Hij verwees daarmee naar de handelsrelatie tussen de EU en VS die al geruime tijd op scherp staat.

Begin juni kondigde Trump aan de importheffingen op Europees staal en aluminium door te zetten, tot grote ontsteltenis van Europese politici. Trump wil de Amerikaanse staalindustrie beschermen, maar hij stuitte daarbij op weinig begrip van de Europese Unie. Ook de opmerking van zondag kwam Trump opnieuw op felle kritiek vanuit Europa te staan; 'EU-president' Donald Tusk haalde op Twitter uit naar de president door te zeggen dat Europa en de VS nog altijd "beste vrienden" zijn. De opmerking over vijandigheid tussen de twee, noemde hij "nepnieuws", een beschuldiging die Trump zelf vaak bezigt.

Twitter avatar eucopresident Donald Tusk America and the EU are best friends. Whoever says we are foes is spreading fake news.

Trump heeft niet alleen kritiek op de Europese Unie, ook China werd als handelspartner de afgelopen tijd fel bekritiseerd. Het handelsconflict tussen de twee landen ontstond na beschuldigingen van Trump, die vond dat China de marktwerking verstoorde en daarna importheffingen instelde.

De stap tot heffingen is binnen de Republikeinse partij omstreden. Kevin Brady, een invloedrijk Republikeins Congreslid, waarschuwde zondag dat de heffingen een negatief effect kunnen hebben op de groei van de Amerikaanse economie volgend jaar.

Trump verwacht weinig van ontmoeting met Poetin

President Trump heeft "geen hoge verwachtingen" van de ontmoeting met de Russische president Poetin die maandag op het programma staat. Dat zei hij dit weekend in een interview met de Amerikaanse zender CBS.

Trump wilde niet ingaan op zijn agendapunten voor het gesprek met Poetin. Wel zei hij "te geloven in overleg" en dat er "niets slechts uit zal komen, en misschien levert het wel iets goeds op".

Het is voor het eerst dat de president zich enigszins terughoudend uitlaat over de ontmoeting. Voordat hij een week geleden uit de VS vertrok voor de NAVO-top, de ontmoeting met de Britse premier May en de afspraak met Poetin, zei Trump nog dat zijn gesprek met de Russische president "misschien wel de makkelijkste van allemaal" zou kunnen worden.

Lees ook: Aanklacht tegen dozijn Russische spionnen legt bommetje onder top Trump-Poetin

Het interview werd zaterdag afgenomen, een dag nadat de Amerikaanse onderminister Rosenstein bekendmaakte dat twaalf Russen worden aangeklaagd voor inmenging in de Russische verkiezingen. Moskou heeft de aantijgingen tot nu toe altijd ontkend.

Trump heeft "nog niet gedacht" aan de mogelijkheid om Poetin te verzoeken de Russen uit te leveren. "Misschien doe ik dat wel. Ik zal ernaar vragen." De Amerikaanse president gaf vervolgens zijn voorganger Barack Obama de schuld dat de Russen zich konden mengen in de verkiezingen, onder meer door computers van de Democraten te hacken.

Kijk hier een fragment van het interview terug:

Trump: iedereen wil dat ik me opnieuw verkiesbaar stel in 2020

De Amerikaanse president Donald Trump heeft in een interview met de Britse krant Mail on Sunday gezegd zich kandidaat te willen stellen voor de verkiezingen van 2020. “Het lijkt erop dat iedereen wil dat ik dat doe.” Trump verwacht ook geen concurrentie van de Democraten. “Ik zie niemand. Ik ken hen allemaal en ik zie niemand.”

Donald Trump benoemde eerder dit jaar Brad Parscale als campagneleider voor de verkiezingen van 2020. Parscale ging in aanloop naar de verkiezingen in 2016 over alle digitale media-uitingen van Trumps campagneteam. Het is ongebruikelijk dat een zittende president een paar jaar voor de herverkiezing al een nieuwe campagneleider aanwijst.

Lees ook: Trump kiest campagneleider voor herverkiezing

'Kim Jong-Un heeft een geweldige persoonlijkheid'

In hetzelfde interview zei Trump dat hij met de Britse koningin Elizabeth heeft gesproken over de Brexit. “Zij zei dat het een enorm complex probleem is. Niemand had enig idee hoe complex het echt zou zijn. Iedereen dacht: oh het is simpel. We blijven erin of we stappen eruit.” Waarna de president niet verder wilde uitweiden over de inhoud van het gesprek met het Britse staatshoofd. Wel wilde Trump kwijt hoe mooi hij koningin Elizabeth vindt. “Zij is ongelofelijk. Ze is zo scherp. En als ik mooi zeg, bedoel ik van binnen en van buiten.”

President Trump liet zich tevens uit over de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un, waarmee hij “goed op kan schieten”. “Hij is erg slim, heeft een geweldige persoonlijkheid, is grappig en hard.” Op de vraag of Kim Jong-un een nietsontziende dictator is, antwoordde Trump: “Zeker, hij is nietsontziend, maar dat zijn anderen ook.”

Lees ook: Trump vernietigend over Brexit-plannen van premier May

De Amerikaanse president liet zich in een ander interview vrijdag met de Britse tabloid The Sun nog vernietigend uit over het Brexit-plan van de Britse premier May. Trump zei onder meer dat de Britse premier Theresa May de Brexit heeft “verpest”. Ook dreigde hij dat een “belangrijk handelsverdrag” tussen de VS en het VK mogelijk van de baan is.

VS moeten hereniging migrantengezinnen betalen

De Amerikaanse regering moet de rekening betalen voor de hereniging van illegale migranten en hun kinderen. Een rechter in de staat Californië heeft dat vrijdag besloten, meldt persbureau Reuters.

Ruim 2.000 kinderen die aan de grens met Mexico bij hun ouders zijn weggehaald, moeten uiterlijk 26 juli weer terug zijn bij hun ouders. Die moeten nu zelf opdraaien voor de reiskosten. Een burgerrechtenbeweging die het in de rechtszaal opneemt voor de migranten zegt dat één ouder zelfs 1.900 dollar (ruim 1.600 euro) moest neerleggen.

"Het slaat nergens op dat de ouders ook maar ergens voor moeten betalen", aldus rechter Dana Sabraw, die vorige maand ook de herenigingsdeadline van 26 juli oplegde aan de regering. "De overheid moet ervoor zorgen dat het voor elkaar komt."

Tegelijk gaf Sabraw blijk van zijn goedkeuring voor de manier waarop de regering-Trump tot nu toe te werk is gegaan bij het herenigen van migrantengezinnen. Hij zei dat de regering haar goede wil heeft getoond door zo veel mogelijk te voldoen aan een eerdere deadline, voor hereniging van de jongste kinderen. Die liep eerder deze week af. Van de 103 kinderen jonger dan vijf, konden er 57 worden teruggebracht bij hun gezin. Bij de rest zaten voorlopig nog praktische problemen in de weg.

Helft jonge migrantenkinderen kan niet worden herenigd met ouders

Bijna de helft van de 103 migrantenkinderen jonger dan vijf jaar die gescheiden waren van hun ouders, kan niet worden herenigd met zijn gezin. Dat heeft de Amerikaanse regering donderdag bekendgemaakt, meldt persbureau AP.

Volgens de regering komen 46 kinderen nog niet in aanmerking voor hereniging. Dat komt in sommige gevallen doordat hun ouders het land al zijn uitgezet. Met die ouders wordt contact gezocht. In 22 gevallen vormen de ouders een veiligheidsrisico. Ze hebben moorden gepleegd, zijn veroordeeld voor kindermisbruik of waren actief als mensensmokkelaar. 57 kinderen waren donderdag al wél herenigd met hun ouders.

Lees ook: Ziet gevluchte Wendy uit El Salvador haar twee kinderen nog wel terug?

Eigenlijk hadden alle 103 kinderen dinsdag al terug moeten zijn bij hun familie. Een rechter had die deadline ingesteld nadat een burgerrechtenbeweging een zaak had aangespannen namens een vrouw die was gescheiden van haar kind. De regering haalde de deadline niet, omdat ze naar eigen zeggen meer tijd nodig had om sommige ouders op te sporen.

In totaal heeft de Amerikaanse overheid zo'n 2.300 kinderen weggehaald bij ouders die illegaal de VS waren binnengekomen. Aan die praktijk maakte president Trump op 20 juni met een decreet een einde. De jongste kinderen moesten als eerste worden teruggebracht bij hun ouders. De oudere komen later aan de beurt: een volgende deadline, voor meer dan 2.000 kinderen, loopt af op 26 juli.

Een moeder uit Guatemala is emotioneel, nadat ze begin deze maand voor het eerst haar drie kinderen weer heeft gezien. Anderhalve maand eerder werden die bij haar weggehaald. Foto Spencer Platt/AFP

Helft jonge migrantenkinderen nog niet terug bij ouders

'Trump wil Air Force One een verfbeurt geven'

De twee nieuwe Boeings die dienst moeten gaan doen als Air Force One gaan er mogelijk grondig anders uitzien dan de Amerikaanse regeringsvliegtuigen van de afgelopen 55 jaar. Toenmalig president John F. Kennedy koos in 1962 voor wit en azuurblauw, in de jaren die volgden zonder morren overgenomen door zijn opvolgers.

.@realDonaldTrump & @FLOTUS walk off Air Force One as they arrive at London Stansted Airport in Stansted, England. pic.twitter.com/oSfOOyQAhs

— Doug Mills (@dougmillsnyt) July 12, 2018

Donald Trump zou in onderhandelingen met Boeing-directeur Dennis Muilenburg aan hebben gegeven een kleurschema te willen dat er “meer Amerikaans uitziet”. Volgens de site Axios, die bronnen sprak die betrokken waren bij de gesprekken, ziet Trump een rood, wit en blauw vliegtuig voor zich.

Een bron van CNN, dat ook over de kwestie bericht, zegt dat Trump zeer nauw betrokken is bij het ontwerp van de nieuwe vliegtuigen, maar dat er nog geen knopen zijn doorgehakt. Als dat wel gebeurt is het bovendien afwachten of Trump zelf in de door hem ingekleurde vliegtuigen zal zitten. Axios rekent voor dat het nog minstens drie jaar duurt voordat de twee Boeings voldoen aan de standaarden die voor een Air Force One gelden.

Tot die tijd moet Trump het met het huidige presidentieel vliegtuig doen, dat in 1990 in gebruik is genomen door president George H.W. Bush.

Trump twittert 'erg vriendelijke' brief van Kim Jong-un

De vriendschap tussen Donald Trump en Kim Jong-un groeit nog altijd. Althans, dat blijkt volgens de Amerikaanse president uit een brief van de Noord-Koreaanse leider die hij vorige week ontving. Donderdag plaatste Trump het schrijven integraal op Twitter, in het Koreaans en vertaald naar het Engels. "We boeken geweldige vooruitgang", schreef hij erbij.

Dit staat er in de brief, die Kim heeft verstuurd op 6 juli:

"Uwe Excellentie meneer de President,
De belangrijke eerste ontmoeting met u en de gezamenlijke verklaring die we 24 dagen geleden samen ondertekenden in Singapore, waren inderdaad het begin van een betekenisvolle reis.
Ik heb erg veel waardering voor de energieke en buitengewone inspanningen die u heeft gedaan om de banden tussen onze landen aan te halen en ons verdrag eerlijk na te leven.
Ik geloof ten stelligste dat de vastberadenheid, oprechte inspanningen en onze unieke aanpak gericht op een nieuwe toekomst van de relatie tussen de Democratische Volksrepubliek Korea en de VS hun vruchten zullen afwerpen.
Mijn wens is dat het onwankelbare vertrouwen in u nog eens wordt versterkt door de verdere gang van zaken. Ik spreek mijn overtuiging uit dat de monumentale vooruitgang bij het bevorderen van de Koreaans-Amerikaanse verhoudingen onze volgende ontmoeting zal bespoedigen."

A very nice note from Chairman Kim of North Korea. Great progress being made! pic.twitter.com/6NI6AqL0xt

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 12 juli 2018

Trump aangekomen in Londen

President Trump is aangekomen in Londen. Rond 14.00 uur vertrok hij uit Brussel, en hij is zojuist geland. Trump legt een werkbezoek af en blijft tot zondag in het Verenigd Koninkrijk.

Kort na zijn aankomst op de luchthaven heeft hij een afspraak op de Amerikaanse ambassade in Londen. Daarna zullen Melania en hij gaan tafelen in het Blenheim Palace. Het diner wordt georganiseerd door Theresa May.

Vrijdag ontvangt May hem nog eens, dit keer in het buitenverblijf in Buckinghamshire, en zullen de twee praten over het buitenlands beleid. Na deze besprekingen staat een persconferentie gepland en zal hij de Britse koningin Elizabeth II ontmoeten.

De rest van het weekend zal Trump naar alle waarschijnlijkheid in Schotland spenderen. Hij bezit daar het Turnberry resort in South Ayrshire.

Het is interessant om te zien of en hoe Trump zich gaat uitspreken over de Brexit, en of hij zich mengt in de binnenlandse politiek door bijvoorbeeld een ontmoeting met Boris Johnson. De Britse minister van Buitenlandse Zaken bood dinsdag zijn ontslag aan omdat hij de Brexit-plannen van May niet langer kon verdedigen.

Trump zei voor zijn vertrek naar Londen "naar een hotspot" te gaan waar "veel mensen aftreden". Tijdens de persconferentie op de NAVO-top sprak Trump al over de Brexit:

“Het volk heeft ervoor gekozen om het [de Europese Unie, red.] open te breken, dus ik veronderstel dat ze dat ook zullen doen. Misschien kiezen ze beetje een andere weg, dus ik weet niet of dat is waar de kiezers voor gekozen hebben.”

Dit bezoek is al eens uitgesteld, maar vindt nu dan toch plaats. Opvallend is dat een groot deel van het werkbezoek buiten Londen wordt gehouden. In Londen worden veel demonstraties verwacht.

Trump verleent gratie aan brandstichtende veeboeren die opstand veroorzaakten

De Amerikaanse president Donald Trump heeft gratie verleend aan Dwight en Steven Hammond. De twee veeboeren uit de staat Oregon zaten vast omdat ze in 2001 schuldig waren bevonden aan brandstichting. Hun vonnis veroorzaakte een gewapende anti-overheidsopstand in oktober 2016 van een lokale militie.

Oorspronkelijk hadden de twee in 2012 minder straf gekregen dan het minimum van vijf jaar voor brandstichting. In hoger beroep in 2015 werd bepaald dat ze alsnog vijf jaar moesten zitten. Een militie die zich de "vrije boeren" noemde, bezette daarop gewapend een natuurcentrum.

Gewapend conflict

Uit protest tegen "tirannie van de overheid" dreigden ze met een gewapend conflict. De FBI schoot één militielid dood, zeven leiders werden aangeklaagd maar later vrijgesproken. De verklaring van het Witte Huis noemt het vonnis nu "onrechtvaardig".

Lees ook: Jury spreekt zeven anti-overheidsactivisten vrij. "Dit is een geschenk van God"

Dwight L. Hammond (76) heeft er drie jaar gevangenisstraf op zitten en zijn zoon Steven D. (49) vier. Ze hebben de Amerikaanse staat 400.000 dollar (340.483 euro) betaald in een schikking van een aan de brand gerelateerde rechtszaak. In de verklaring staat ook dat de Hammonds gerespecteerde leden van de lokale gemeenschap zijn en dat de eerste rechter daar rekening mee had gehouden.

De Hammonds zijn al generaties lang veeboeren in Oregon, gevangengezet vanwege een brand die oversloeg op een klein stuk van een aangrenzend openbaar grasland. Het bewijs in de rechtszaak was tegenstrijdig en de jury sprak hen vrij van de meeste beschuldigingen.

Dwight Hammond Jr. op 2 januari 2016. Foto The Oregonian/AP

Rechter wijst verzoek af om migrantenkinderen langer vast te zetten

Een poging van de regering-Trump om gezinnen van illegale migranten langer vast te zetten, is geblokkeerd. Maandag (lokale tijd) wees een rechter in de staat Californië een verzoek van het ministerie van Justitie af om migrantenkinderen voor onbepaalde tijd te mogen opsluiten, meldt persbureau AP.

Op dit moment mogen kinderen die illegaal de Verenigde Staten zijn binnengekomen, maximaal twintig dagen worden vastgezet. Het Witte Huis wil van die beperking af, omdat die een sta-in-de-weg is bij het strenge immigratiebeleid van Trump. Doordat de regering vorige maand is gestopt met het scheiden van migrantengezinnen, maakt een limiet op de detentieduur van kinderen het ook lastiger om ouders voor langere tijd op te sluiten.

Volgens de regering is het gevolg daarvan dat er grotere hoeveelheden migranten illegaal de grens over trekken. Die zouden immers weten dat de kans op detentie gering is. Het ministerie van Justitie had de rechter gevraagd om aanpassing van een bepaling uit 1997, waarin de twintigdagenlimiet is opgenomen.

Rechter Dolly Gee noemde dat verzoek echter "cynisch". Het rechtssysteem krijgt nu de verantwoordelijkheid in de schoenen geschoven voor een probleem dat het Congres en de overheid hebben gecreëerd door jaren van passiviteit en slecht beleid, aldus Gee. Het ministerie van Justitie heeft nog niet bekend gemaakt of het in beroep gaat tegen de uitspraak.

'Houd gezinnen bij elkaar', staat op een bord van een demonstrant die op 17 juni protesteerde tegen het migratiebeleid van de regering-Trump. Foto Stephanie Keith/Reuters

Ex-chauffeur Trump spant proces aan om onbetaald overwerk

Een New Yorker die zo'n twintig jaar als chauffeur van de Amerikaanse president Donald Trump heeft gewerkt, sleept zijn voormalige werkgever voor de rechter vanwege nooit uitbetaald overwerk. Dat meldt persbureau Reuters.

Noel Cintron beweert dat hij nog 178.000 dollar (ruim 151.000 euro) te goed heeft van The Trump Organization. In zes jaar tijd zou hij zo'n 3.300 overuren hebben gemaakt, die nooit zijn uitbetaald. Hij heeft een proces aangespannen bij het Hooggerechtshof van de staat New York in Manhattan.

Ook beweert Cintron dat hij nauwelijks opslag kreeg. In ruil voor zijn laatste loonsverhoging in 2010 moest hij de bijdrage aan zijn zorgverzekering opofferen. De Trump Organization ontkent de aantijgingen en stelt dat de chauffeur altijd naar behoren is betaald.

De zaak van Cintron komt onderaan een lange lijst van andere rechtszaken die gericht zijn tegen de president of zijn bedrijven. Trump is zelf geen verdachte in de zaak.

Foto Lucas Jackson / Reuters

Welkom in het nieuwe Trumpblog

Volg hier de laatste ontwikkelingen van 9 tot en met 15 juli rondom het presidentschap van Donald Trump.

Lees hier het Trumblog van vorige week terug.