Britse buitenlandminister Boris Johnson afgetreden

Johnsons ontslag volgt een dag nadat minister van Brexit David Davis opstapte.

Boris Johnson
Boris Johnson Foto Andy Rain/EPA.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson is maandag opgestapt. Dat heeft Downing Street bevestigd, nadat eerder op de dag al geruchten rondzongen over zijn naderende vertrek, meldt the Guardian.

De Britse regering zegt dat een opvolger van Johnson “binnenkort” wordt aangekondigd. Premier Theresa May bedankte de minister voor zijn inzet.

Johnson schrijft in zijn ontslagbrief dat hij May’s Brexit-plannen niet langer kon verdedigen, die volgens hem slechts in een gedeeltelijke uittreding zouden resulteren. “We zijn op weg naar de status van een kolonie”, aldus Johnson. “De droom van Brexit is stervende en wordt verstikt door nodeloze twijfel.”

Twitter avatar PA Press Association #Breaking In a resignation letter to the Prime Minister, Boris Johnson says Britain appears to be “heading for a semi-Brexit” and would take on “the status of a colony” under her plans https://t.co/a0xqjKvoJr

Tweede vertrek

Johnsons ontslag volgt een dag nadat minister van Brexit David Davis opstapte. Laatstgenoemde is inmiddels vervangen door Dominic Raab.

Lees ook: Nu brexitboegbeeld weg is, moet May vrezen voor muiterij

Liberal Democrats-partijleider Vince Cable zei dat Johnsons ontslag “de positie van de Conservatieven [de partij van Johnson en May, red.] volledig vernietigt”. Brexit-tegenstander Cable riep Londen op om alsnog af te zien van een uittreding uit de EU. Labour-leider Jeremy Corbyn zei eerder maandag dat May “geen gezag meer over heeft en niet in staat is de Brexit te realiseren”.

Twitter avatar vincecable Vince Cable He might have taken time to pluck up the courage to join his hard Brexiter colleagues, but Boris Johnson’s resignation completely destroys the Conservative position. It’s not too late. We can exit from Brexit - add your name today: https://t.co/QmgPvjx5jN
Twitter avatar jeremycorbyn Jeremy Corbyn David Davis resigning at such a crucial time shows @Theresa_May has no authority left and is incapable of delivering Brexit. With her Government in chaos, if she clings on, it’s clear she’s more interested in hanging on for her own sake than serving the people of our country.

Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker reageerde sarcastisch op het opstappen van Johnson. “Dit bewijst dat er [bij het sluiten van een Brexit-akkoord met de EU] eenheid was in het kabinet.” President van de Europese Raad Donald Tusk zei maandag dat het spijtig is dat het “idee van Brexit niet samen met David Davis is opgestapt”.

Twitter avatar eucopresident Donald Tusk Politicians come and go but the problems they have created for people remain. I can only regret that the idea of #Brexit has not left with Davis and Johnson. But…who knows?

Crisis

Johnsons vertrek verdiept de crisis rondom premier May, voorstander van een ‘zachte’ Brexit. May kwam een plan overeen met de Europese Unie, maar vond hierop weerstand onder haar eigen ministers. Zo vond Davis, die een ‘harde’ Brexit prefereerde, dat zij “te makkelijk te veel” weggaf aan Brussel. May liet maandag weten dat haar regering komende donderdag een beleidsdocument zal publiceren over de Brexit-plannen.

De Britten verlaten op 29 maart 2019 de EU. May wil graag dat dit gepaard gaat met een akkoord met Brussel, zodat de overgang soepel verloopt. Als haar plan de komende maanden alsnog sneuvelt, stevent Londen af op een ‘harde’ Brexit. Dat houdt in dat de Britten de Unie verlaten zonder deal, wat vermoedelijk zal zorgen voor economische chaos.

Lees ook: Vertrek Johnson doet positie May verder wankelen

Carrière

Boris Johnson werd in juli 2016 minister van Buitenlandse Zaken bij het aantreden van de eerste regering-May. Kort daarvoor was het tweede kabinet van David Cameron gevallen na het Brexit-referendum. Cameron was een tegenstander van het uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Toen een meerderheid van de Britten zich juist vóór een Brexit uitsprak, stapte Cameron op.

Johnson voerde voorafgaand aan het referendum campagne voor het Britse opzeggen van het EU-lidmaatschap. Van 2008 tot 2016 was hij burgemeester van Londen. Ook schreef Johnson als historicus meerdere non-fictieboeken, waaronder een biografie van oud-premier Winston Churchill.