Brieven

Brieven

Al jarenlang is Tegenlicht mijn favoriete programma van de NPO. Ik kijk het al zo’n twintig jaar en ik denk dat ik geen één aflevering heb gemist. Er zaten echte pareltjes bij die mij, en mijn vrienden en familie, vaak tot nadenken en interessante discussies hebben gebracht. Over technologie, klimaatverandering en de noodzaak van duurzaam ondernemen, de opkomst van China, de invloed van grote banken en de eurocrisis. Al deze onderwerpen werden altijd diepgaand en kritisch behandeld. Tegenlicht doet zijn naam eer aan: dikwijls keek ik achteraf anders tegen het onderwerp aan. En dat inspireert en prikkelt. Het voornemen om 30 procent van het budget af te snijden is een regelrechte schande. Tegenlicht bewijst al jarenlang dat journalistiek op niveau nog altijd mogelijk is in een tv-landschap dat steeds meer gedomineerd wordt door oppervlakkigheid, kijkcijfers en de wet van de dwingende meerderheid. Dit soort journalistiek is zó noodzakelijk in een democratie, want programma’s als Tegenlicht zorgen voor dieper inzicht. En wanneer we als burgers dit soort inzichten niet ontwikkelen kunnen wij niet goed meedoen aan het democratische proces. Zonder goed geïnformeerde burgers faalt de democratie. Dan is het enkel de emotie en de waan van de dag die ons regeert. Tegenlicht is een tegengewicht tegen deze waan van de dag, en daar ben ik ze heel dankbaar voor.