Opinie

Bij Rusland-Kroatië lette ik op de scheids

Tien minuten nadat ik was geland in Quito, vloog het laatste Latijns-Amerikaanse land uit het WK. Nogal onbevredigend om tussenstanden te vragen aan blauwe stewardessen, terwijl rode duivels gele kanaries verorberen. Maar de reis was geboekt voordat iemand nadacht over België-Brazilië of het schrijven van een WK-column.

Ecuador speelde drie keer onopgemerkt een WK, maar één man uit Quito is memorabel: Byron Moreno. Hij was de scheidsrechter wiens discutabele beslissingen in 2002 niet Italië maar gastland Zuid-Korea naar de kwartfinale hielpen. Moreno werd later in Ecuador geschorst om verdachte beslissingen op het veld en in de VS gearresteerd met zes kilo heroïne in zijn onderbroek.

Volgens velen bewees Moreno dat de FIFA een corrupte bende was die winst voor het thuisland bedisselde. Ik lette tijdens een even matig als bloedstollend Rusland-Kroatië dus vooral op de Braziliaanse scheids. Rusland kreeg dit toernooi al niet zuiver – Engeland was favoriet – dus voor je het weet wordt de nummer 70 op de FIFA-ranglijst de halve finale ingesmokkeld. Ik heb de Braziliaan niet op wedstrijdbepalende vergissingen betrapt. Misschien omdat voetbal post-Blatter iets eerlijker is geworden. Of omdat een confrontatie van Rusland met Engeland, dat Moskou beschuldigt van zenuwgasvergiftigingen, elk complot te boven zou gaan.

schrijft tijdens het WK voetbal een wisselcolumn met Arjen Fortuin