Rusland ligt er uit, maar de natie is trots

Een dag na hun uitschakeling werden de spelers van het Russische nationale elftal in Moskou toegejuicht door tienduizenden supporters. „We hebben bewezen een voetballand te zijn.”

Uitschakeling in de kwartfinale na een goede wedstrijd en strafschoppen – niemand in Rusland vindt het een schande.
Uitschakeling in de kwartfinale na een goede wedstrijd en strafschoppen – niemand in Rusland vindt het een schande. Foto Maxim Zmeyev/AFP

Er waren zo veel mensen komen opdagen, dat het leek of Rusland wereldkampioen was geworden. Een dag na hun uitschakeling werden de spelers van het Russische nationale elftal in Moskou toegejuicht door tienduizenden supporters.

„We zijn gekomen om onze spelers te bedanken”, zegt Sasja Rabotajev. „Niemand had zoiets verwacht.” Ivan Kolomnets-Mednikov – rood voetbalshirt, waterige ogen van gisteren – is ook opgetogen. „Ze hebben fantastisch gespeeld. Deze nederlaag was geen nederlaag.”

Rusland ligt er uit, maar de natie is trots. De reacties op de uitschakeling tegen Kroatië (na een 2-2 gelijkspel en strafschoppen) waren opvallend positief. Op sociale media twitterden mensen steunbetuigingen onder de hashtag #trotsopdeselectie.

Lees ook: Kroatië verslaat na uitputtingsslag thuisploeg Rusland

Zelfs president Poetin liet eindelijk van zich horen – via zijn woordvoerder dan. „Hij heeft gekeken”, liet de perssecretaris weten aan persbureau Interfax. „Hij heeft meegeleefd. Onze spelers hebben eerlijk verloren in een prachtige wedstrijd. Ze zijn helden. Ze zijn gestorven op het veld. We zijn trots op ze!”

Na de openingswedstrijd tegen Saoedi-Arabië is Poetin niet meer gesignaleerd in het stadion. Zaterdag zat opnieuw premier Medvedev op de tribune in Sotsji. Tijdens de achtste finale was Poetin er ook al niet bij. De president wilde zich toen niet associëren met de verwachte nederlaag tegen Spanje, zo zei een anonieme ambtenaar tegen de Russische internetuitgave The Bell.

Maar misschien was Poetin er tegen Kroatië toch liever bij geweest. Uitschakeling in de kwartfinale na een goede wedstrijd en strafschoppen – niemand in Rusland vindt het een schande. In Moskou was de stemming op straat na de wedstrijd monter. Op sommige plaatsen juichten mensen alsof Rusland zich had geplaatst voor de halve finale.

Gebroken hart

Het Russische team had moeite om zijn teleurstelling te verbijten. Bij spits Artjom Dzjoeba stroomden de tranen. „We wilden het hele land laten zien dat het voetbal leeft, dat men trots op ons kan zijn”, zei hij voor de camera. „Onze harten zijn gebroken.”

Maar de Russen namen hun spelers niets kwalijk. Op sociale media werd er intens meegeleefd met oud-Feyenoorder Fjodor Smolov en Mario Fernandes, die vanaf elf meter misten. De commentaren in de Russische pers waren lovend. Het Russische persbureau Tass schreef een lange terugblik onder de kop: ‘Hoe de Russische selectie de liefde en het respect van de supporters terugwon’.

Volgens Tass heeft het Russische elftal veel beter gepresteerd dan mocht worden verwacht. Nog nooit sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie wist het nationale team zich tijdens het WK te plaatsen voor de kwartfinale. De laatste keer dat het Russische elftal goed presteerde op een groot toernooi was tijdens het EK in 2008, toen het nationale elftal onder Guus Hiddink doordrong tot de halve finale – ten koste van Nederland.

Op de Fanzone tegenover de Russische Staatsuniversiteit scandeert het publiek spasibo (‘dankjewel’) molodtsy, (‘goed gedaan’) als de spelers het podium op komen. Er wordt hartstochtelijk meegezongen met het volkslied. Artjom Dzjoeba bedankt het publiek nog eens. „We hebben bewezen een voetballand te zijn.”