In beeld

Japan evacueert overstromingsgebied in ‘race tegen de klok’

Het zuidwesten en midden van Japan is getroffen door ernstige overstromingen, aardverschuivingen en modderstromen na zware regenval. In sommige regio's viel een meter regen. Tienduizenden reddingswerkers zijn op de been om getroffenen te helpen en te zoeken naar vermisten. Vooral rond Hiroshima worden nog veel mensen vermist. De afgelopen drie dagen zijn zo’n twee miljoen mensen geëvacueerd en nog eens 2,3 miljoen mensen zijn geadviseerd om een ander onderkomen te zoeken. “Een race tegen de klok”, noemde de Japanse premier Shinzo Abe de noodsituatie. De regenval houdt naar verwachting in drie prefecturen nog tenminste een dag aan.
Een vrouw loopt zondag langs overstroomde rijstvelden. In zeven Japanse prefecturen (Okayama, Hiroshima, Tottori, Fukuoka, Saga, Nagasaki, Hyogo, and Kyoto) werd gewaarschuwd voor extreme weersomstandigheden.
Foto Martin Bureau/AFP
De brandweerbrigade van Hiroshima is op zoek naar overlevenden in een verwoeste woonwijk. Een inwoner zei tegen Japan Times: "Iedereen die in de buurt van de river woont moet nerveus zijn, het cycloonseizoen begint pas net."
Foto Jiji Press Japan/EPA
Deze bewoner is gered uit Kurashiki. Deze Zuid-Japanse stad met meer dan 477.000 inwoners is voor een groot deel ondergelopen.
Reuters
Hier worden patiënten en personeel uit het ziekenhuis van Mabi geëvacueerd. Het ziekenhuis werd onbereikbaar door de overstroming.
Foto Jiji Press Japan/Epa
Hele huizen en wegen zijn weggespoeld door het water. "We hebben nog nooit zulke regen meegemaakt," zei een medewerker van een Japans meteorologisch instituut. Op één plek viel in drie uur 263mm, dat is een record sinds de regelval wordt bijgehouden in 1976. Op deze luchtfoto zie je de het dorp ondergelopen Saka (nabij Hiroshima). Er wonen meer dan tienduizend mensen.
Foto /AFP
Hulpdiensten redden een man uit een overstroomd huis in Kurashiki. Helikopters worden ingezet om mensen via de lucht te evacueren. De prefectuur Okayama is een van de zwaarst getroffen regio's doordat dijken van de nabijgelegen Oda rivier op drie plekken zijn doorgebroken. De Japan Times berichtte zondag dat hierdoor meer dan duizend mensen vastzitten op daken in Okayama.
Foto Kyodo/Reuters
Een oudere die slecht ter been is kon gered worden uit Kurashiki. Er zijn 54.000 man politie, brandweer kustwacht en andere hulpdiensten ingezet om de gebied met overstromingsgevaar te evacueren.
Foto Kyodo/Reuters
Veel huizen stortten in door de zware regenval. Dit is een luchtfoto van Hiroshima op zaterdag. Dit is de dodelijkste regen-gerelateerde crisis sinds 2014. Toen kwamen 74 mensen om het leven in de prefectuur Hiroshima door aardverschuivingen na hevige regenval.
Foto Jiji Press/AFP
Deze woonwijk in Kurashiki is grotendeels ondergelopen. "Water kwam tot halverwege de tweede verdieping", zei een inwoner van Kurashiki op sociale media volgens The Japan Times.
Foto Jiji Press/AFP
Veel wegen zijn onbegaanbaar door de overstromingen na zware regenval. Dit is een weg in Mihara bij Hiroshima.
Foto Martin Bureau/AFP
Deze auto is zondag op straat achtergebleven na de zware overstromingen in Ozu in de prefectuur Ehime.
Foto Kyodo/Reuters
Een man onderweg naar huis in Saka, bij Hiroshima.
Foto Martin Bureau/AFP
Bewoners van een stroomgebied in Kurashiki ruimen op.
Foto Issei Kato/Reuters
Ondergelopen huizen in het overstroomde deel van het dorp Mabi ten noorden van Kurashiki.
Foto Issei Kato/Reuters