Vier Thaise voetballertjes uit grot bevrijd

De kinderen en hun coach worden in vier groepen gered. De reddingsoperatie wordt maandag hervat.

Een team van medisch specialisten is naar de ingang van het grottenstelsel onderweg.
Een team van medisch specialisten is naar de ingang van het grottenstelsel onderweg. Foto Lilian Suwanrumpha/AFP

Vier van de twaalf jongens zijn zondag succesvol uit het grottenstelsel Tham Luang, in het noorden van Thailand, bevrijd. De jongens zijn voor een medische controle overgebracht naar het ziekenhuis. De coördinator van de reddingsoperatie, Narongsak Osottanakorn, zei zondagavond lokale tijd op een persconferentie dat ze zelf positief verrast en “heel trots” waren over hoe voorspoedig de evacuatie vandaag is verlopen.

De jongens hebben ongeveer een kilometer onder water afgelegd, bij de ingang van de grot was het de hulpdiensten gelukt om het water zo laag te krijgen dat ze konden lopen.

Zware buien voorspeld

De andere acht jongens en hun coach wachten nog in de grot. De duikers en de jongens hebben vandaag alle zuurstofflessen gebruikt, dus ze moeten wachten. Osottanakorn verwachtte dat ze binnen tien tot twintig uur met de volgende reddingssessie kunnen beginnen. Ze nemen ook tijd voor evaluatie, zei hij: “We moeten zorgen dat we de volgende operatie net zo stabiel uitvoeren als die van vandaag.”

Osottanakorn wilde niet zeggen welke jongens er nu al zijn gered en ook niet op basis van welke criteria zij eerst mochten. De artsen hebben daar in elk geval over mee gesproken. Na de persconferentie zouden de artsen de gezondheidssituatie van de jongens die nog zijn achtergebleven, samen doorspreken.

Lees ook: Thaise grottenjongens moeten leren duiken – zwemmen kunnen ze niet

De belangrijkste overweging om de operatie vandaag te beginnen was het weer. Voor de komende dagen staan zware buien voorspeld. De hulpdiensten hebben de grot zo goed als mogelijk afgedekt om het regenwater buiten te houden, maar er zijn veel holen en gaten waardoor het water alsnog naar binnen valt.

Intussen laat Jeroen van Heck, directeur van een Nederlandse waterpompbedrijf dat hulp bood met het weg krijgen van het water, weten dat het hulpcentrum heeft gevraagd om alle hulp voor de komende dagen te annuleren. Zijn collega’s die op het vliegtuig zouden stappen met pompmateriaal, blijven in Nederland.

Een deel van het water rondom de grot is in de afgelopen dagen leeggepompt, wat het reddingswerk eenvoudiger maakt. Onderkoeling blijft echter een serieus gevaar, aangezien de groep een deel van de grot alsnog duikend uit moet komen. In Thailand is het nu regenseizoen en de komende paar dagen wordt weer meer regenval voorspeld, wat de reddingswerkzaamheden weer zou bemoeilijken.

In vier verschillende groepen worden de jongens naar buiten gebracht. Volgens The Bangkok Post kan de totale operatie wel twee of drie volle dagen in beslag nemen. De jongens, allemaal tussen de 11 en 16 jaar, hebben geen ervaring met duiken en sommigen kunnen zelfs niet zwemmen. De groep zit al twee weken vast in het grottenstelsel.

Briefjes aan de ouders

Een Australische arts heeft de jongens zaterdag nagekeken en bevond ze gezond genoeg voor een evacuatie. In het grottenstelsel is het vanwege de krappe ruimtes en het gebrek aan zuurstof echter gevaarlijk navigeren. Eerder deze week kwam bij het verkenningswerk al een ervaren duiker om het leven door zuurstofgebrek.

Zaterdag kwamen de briefjes die de kinderen aan hun ouders schreven in het nieuws. Daarin zeiden de meesten dat ze zich goed voelden, maar wel graag naar huis wilden. Volgens de Thaise zender Thai PBS voelden de kinderen in de grot zich naar omstandigheden mentaal en lichamelijk goed.

Twitter avatar NESTA_US NESTA-US🌎 Tight areas of #ThailandCaveRescue requires scuba divers to take off equipment
This takes extra time & experience
Many of the boys don;t know how to swim &also weak (lack of moving &food)
Rainy predicted soon, cave will fill #CaveRescue #ThaiCaveRescue #Geology #EarthScience https://t.co/mJBoGr0jPX