Met zenuwgas novitsjok vergiftigde vrouw overleden

De vrouw kwam in contact met hetzelfde zenuwgas waardoor de Russische ex-spion Skripal en zijn dochter vier maanden geleden onwel werden.

Een gespecialiseerd team van de politie is op zoek naar restanten van het zenuwgas.
Een gespecialiseerd team van de politie is op zoek naar restanten van het zenuwgas. Foto Matt Dunham / AP

De vrouw uit Salisbury die in aanraking is gekomen met het zenuwgas novitsjok is zondagavond overleden. Dat heeft de Britse politie bekendgemaakt.

Lees ook: Ruzie Londen-Moskou leeft op na tweede zenuwgasincident.

De 44-jarige Dawn Sturgess is in het ziekenhuis overleden. De Britse politie vermoedt dat de vrouw in aanraking is gekomen met een voorwerp dat besmet was met het zenuwgas. Zij en een 45-jarige man werden vorige week zaterdag onwel. Aanvankelijk werd gedacht dat zij harddrugs hadden gebruikt, aangezien de twee verslavingsproblemen hadden. De man ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis, schrijft The Guardian.

De politie vermoedt niet dat de twee mensen doelwit waren van een aanslag. Sturgess en de man werden afgevoerd met een ambulance vanaf Amesbury, op twaalf kilometer afstand van het parkbankje waar vier maanden geleden de Russische ex-spion Sergej Skripal en zijn dochter onwel werden nadat zij in contact waren gekomen met novitsjok. Skripal en zijn dochter overleefden de vergiftiging.

Moordzaak

De politie onderzoekt de zaak met een team van meer dan honderd mensen. De Britse minister van Binnenlandse Zaken heeft het gebied bezocht om de lokale bevolking op het hart te drukken dat de kans dat zij met het gif in aanraking komen minimaal is.

De Britse premier Theresa May bood zondagavond haar condoleances aan de familie aan en gaf aan dat het incident als een moordzaak wordt onderzocht.

Lees ook: ‘Onbekende’ nieuwkomer novitsjok was allang bekend.

Diplomatieke rel

De vergiftiging van de Russische ex-spion in maart leidde tot een diplomatieke rel tussen het Westen en Rusland. De Britten wijzen Rusland aan als schuldige van de aanval, maar Rusland ontkent iedere betrokkenheid.