Brexit-minister David Davis stapt op

Premier Theresa May bereikte afgelopen vrijdag een akkoord met haar kabinet over de Brexit-strategie.

Brexit-minister David Davis loopt over Downing Street.
Brexit-minister David Davis loopt over Downing Street. Foto Simon Dawson / REUTERS

De Britse minister die verantwoordelijk was voor de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie heeft zijn ontslag ingediend, meldt persbureau Reuters.

Afgelopen vrijdag had de Britse premier Theresa May een akkoord bereikt met haar kabinet over een voorstel waarmee zij de onderhandelingen met de Europese Unie in zal gaan. De Brexit-koers die hierin is vastgelegd is een compromis, waarbij voor goederen en landbouwproducten nog wel een vrijhandelszone zal blijven bestaan tussen de Britten en de EU.

Lees ook: Britten kiezen Brexit-strategie die voor Brussel onwerkbaar lijkt.

In zijn ontslagbrief schrijft Davis dat het beleid van May de Britten “…in het beste geval een zwakke onderhandelingspositie zal bieden.”

“De vermeende zeggenschap van het [Britse] parlement zal een illusie zijn en geen werkelijkheid.”

Brexit-kampen

Het vertrek van de Brexit-minister is ongunstig voor de aanstaande onderhandelingen met de EU, die hij namens het Verenigd Koninkrijk leidde. Het akkoord dat May vrijdag met haar kabinet bereikte was voorafgegaan door maandenlange gesprekken tussen de beide Brexit-kampen in de regering van het land. Er wordt gevreesd dat de terugtrekking van de Britten uit de EU chaotisch zal verlopen.

Premier May heeft tegenover persbureau Reuters aangegeven dat ze het spijtig vindt dat Davis is opgestapt. Ze is het oneens met de karakterisering van het overeengekomen Brexit-beleid, zo schrijft ze in haar reactie op de ontslagbrief. Parlementslid Peter Bone, van de Conservatieve Partij waartoe ook Davis behoort, prijst het vertrek van de Brexit-minister.

Steve Baker

Ook staatssecretaris Steve Baker, die onder Davis werkt, zou zijn ontslag hebben ingediend, meldt persbureau Reuters.