Voorwoord

Ik ben zo’n lezer die leuke zinnetjes uit interviews en stukken hardop door de ruimte roept. Zo grappig, dat moeten anderen horen. Ook als ze de context missen en zelf iets anders zitten te lezen. Vaak gebeurt dat aan de ontbijttafel. Maar bij stukken in een van mijn eigen bijlagen moeten mijn collega’s het al ontgelden bij de eerste versie die ik lees. Het interview met thrillerschrijver Karin Slaughter in dit nummer van Het Blad was er zo een. Het begint al met haar naam, Slaughter is dus géén pseudoniem. Hoe nomen est omen wil je het hebben? Verder heeft ze echt uitgezocht hoe 100.000 dollar in cash eruitziet. Want ja, je moet wel goed opschrijven in hoeveel vuilniszakken dat zou zitten. Zou ze anders lezersbrieven van criminelen krijgen die haar daarop corrigeren? En toen had ik alleen nog maar de eerste alinea gelezen.

Er zit nog veel meer fijns in dit nummer. We rijden met schrijver Auke Hulst door Amerika, langs huizen die zo beroemd zijn dat ze een personage op zich zijn geworden. Maar in het huis dat centraal staat in de film The Big Chill en het ‘moordhuis’ van Capote’s In Cold Blood wonen nu gewoon mensen – die toeristen als Auke Hulst steeds van hun erf moeten jagen. Ook reizen we naar bijzondere architectuur in Sri Lanka en vindt u een smeuïg fictieverhaal van Joyce Roodnat. In augustus verschijnt Het Blad een maandje niet. Ik wens u een heerlijke zomer!