Stickerboek

Plakplezier

‘Waar we ook kijken, we worden omringd door prachtige beelden. Maar waarom zouden we, met al deze overvloed aan schoonheid, de moeite nemen die te onthouden?’ Deze vraag staat in het onlangs verschenen Aversive Adhesives, het knalroze boekje dat is samengesteld door de Namibisch-Duitse kunstenaar Max Siedentopf. Het bevat geen mooie fotografie maar staat vol grappige, verontrustende en vieze foto’s. Dit soort ‘afkeerwekkende plaksels’ (zo zou je Aversive Adhesives vertalen) blijven wél hangen. En goed ook: elke foto is namelijk een sticker. Siedentopf verzamelde werk van veertien fotografen dat stuk voor stuk een „ieh” of „huh” oproept. Een man met een vacht van spaghetti (Olaf Breuning, Zwitserland). Een bos schaamhaar waar kauwgom in hangt (Jaap Scheeren, Nederland). Bloederige duivels en demonen (Pieter Hugo, Zuid-Afrika). Een paard op sneakers (Thomas Mailaender, Frankrijk) en een gezicht vol guacamole (Chris Maggio, VS). Aversive Adhesives bevat geen instructies waar de stickers geplakt moeten worden. Op een onverwachte plek (aan de binnenkant van een keukenkastje! In een broodtrommel! Op de caravan!) komen ze het beste tot hun recht.

Aversive Adhesives, Max Siedentopf, 34 pagina’s, €17,90 stickermag .com