Persoonsgegevens

Belastingdienst mag BSN niet verwerken in btw-nummers

De Belastingdienst moet zo snel mogelijk stoppen met het verwerken van burgerservicenummers (BSN) in zogeheten btw-identificatienummers van zelfstandigen met een eenmanszaak. Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens is er geen wettelijke basis om die werkwijze door te zetten. Het BSN is fraudegevoelig: als de gegevens in verkeerde handen vallen kunnen ze gebruikt worden voor identiteitsfraude. Door de nummers integraal te verwerken in het btw-identificatienummer, dat voor zelfstandigen verplicht is, kan een BSN gemakkelijk worden achterhaald. Staatssecretaris Menno Snel (Financiën, D66) vindt de kritiek van de waakhond terecht. Hoe snel de fiscus dat kan aanpassen is echter de vraag: het burgerservicenummer zit volgens hem „in de haarvaten van het fiscaal systeem” verwerkt. (NRC)