Luchtvaart

‘Wereldwijde vloot van passagiersvliegtuigen over twintig jaar ruim twee keer zo groot’

A Portuguese TAP Express Embraer ERJ-195AR plane prepares to land at Lisbon's airport, Portugal July 5, 2018. REUTERS/Rafael Marchante
A Portuguese TAP Express Embraer ERJ-195AR plane prepares to land at Lisbon's airport, Portugal July 5, 2018. REUTERS/Rafael Marchante RAFAEL MARCHANTE

Over twintig jaar vliegen wereldwijd meer dan twee keer zo veel passagiersvliegtuigen rond als nu. De wereldwijde vloot zal dan ongeveer 48.000 vliegtuigen beslaan, zo schrijft vliegtuigbouwer Airbus in een vrijdag gepubliceerde raming. Volgens het Frans-Duitse bedrijf hebben luchtvaartmaatschappijen samen nu ruim 21.000 passagierstoestellen. Airbus verwacht dat de behoefte aan vliegreizen tot 2038 met 4,4 procent op jaarbasis groeit, als gevolg van economische welvaart in opkomende markten. Om die vraag aan te kunnen hebben maatschappijen nog eens 26.500 extra toestellen nodig, denkt Airbus. Daarnaast verwacht het bedrijf dat bijna 11.000 vliegtuigen vervangen zullen worden door nieuwere modellen. (NRC)