Kleur de vakantie met waterverf

vakantietekenen We gaan deze zomer waterverven. Over twee weken begint op de Achterpagina een nieuwe tekencursus van Siegfried Woldhek.

Illustratie Siegfried Woldhek

Nu de zomer in het land is, de vissen springen en het katoen hoog staat, is het tijd om te kijken. Zomerkijken. Naar de uitgezogen garnalenkop op je bord, zongezoende voeten in het zand, het wolkenspel boven je hoofd, en – we zijn er nu toch – de zon die in de zee zakt. En dat dan vastleggen. In een tekening.

Het verlangen te tekenen – en dus te herinneren – is tijdens de vakantie groot, dat blijkt wel uit de succesvolle tekencursussen die Siegfried Woldhek in de zomer in NRC geeft. Ruim tweehonderd lezers stuurden vorig jaar hun vakantietekening op. In caravans, achtertuinen, op boten en in stadsparken hadden ze – van Enkhuizen tot Vancouver – bomen, vogels, schelpen en visgraten zitten tekenen.

Dit jaar is Woldhek er weer. Met waterverf. Want waterverf is volgens Woldhek iets verrukkelijks. Je kunt er volgens hem „heerlijk vrij en speels” mee verven. Moeilijk? „Onzin.” Maar elke streek moet toch meteen goed zijn, omdat correctie niet mogelijk is? „Flauwekul!” Als je eenmaal snapt dat het bij waterverf om het water draait, is het volgens Woldhek juist „een heerlijk plooibaar en makkelijk medium”. De verf doet er niet zoveel toe: het papier en de kwast des te meer. Die moeten veel water kunnen vasthouden. „Dan geven ze je vervolgens van alles cadeau.”