Iran executeert acht IS-strijders die aanslag pleegden op parlement

Het land voert vaker de doodstraf uit, maar een dergelijke massa-executie is zeldzaam.

Beveiligers nemen positie in rondom het Iraanse parlement in Teheran. Foto uit juni 2017.
Beveiligers nemen positie in rondom het Iraanse parlement in Teheran. Foto uit juni 2017. Foto Omid Vahabzadeh / Fars News Agency via AFP

Iran heeft zaterdag acht leden van Islamitische Staat (IS) geëxectueerd, meldt persbureau AP. Zij waren ter dood veroordeeld nadat ze in juni vorig jaar een aanslag pleegden op het Iraanse parlement en de tombe van ayatollah Ruhollah Khomeini.

Het land voert vaker de doodstraf uit, maar een dergelijke massa-executie is zeldzaam. De acht mannen werden na de aanslag vorig jaar berecht en veroordeeld. Hun betrokkenheid bleek uit ooggetuigenverslagen en videobeelden.

Bij de aanslag op het parlement en de tombe van ayatollah Khomeini vielen achttien doden en meer dan vijftig mensen raakten gewond. Het was de eerste keer sinds 2008 dat door soennitische extremisten een terreuraanval werd uitgevoerd in het shi’itische Iran.