Kroatië verslaat na uitputtingsslag thuisploeg Rusland

De Kroaten kwamen in de verlenging op voorsprong, maar de Russen kwamen alsnog langszij. Na strafschoppen mag Kroatië het alsnog opnemen tegen Engeland.

Kroatië komt als winnaar uit de strafschoppenserie.
Kroatië komt als winnaar uit de strafschoppenserie. Foto Nelson Almeida/AFP

Kroatië heeft gastland Rusland uitgeschakeld. De Kroaten keken vroeg in de wedstrijd tegen een achterstand aan, maar kwamen snel op gelijke hoogte. In de verlenging kwam het team al op voorsprong, maar de Russen dwongen strafschoppen af. Uitendelijk kwam Kroatië er toch nog als bovenliggende partij uit.

In een kolkend Olympisch Stadion in Sotsji bracht Dmitri Tsjerysjev het thuisland in de 31ste minuut met een afstandsschot op voorsprong. Lang mocht die blijdschap voor de Russen niet duren: acht minuten later scoorde Andrej Kramaric de gelijkmaker.

Na een kwartier in de tweede helft strandde een grote kans voor de Kroaten om op voorsprong te komen op de paal. Ivan Perisic wist de bal tussen drie verdedigers langs de keeper te schuiven, maar miste op centimeters doel. Kans om zich te revancheren kreeg de Kroatische aanvaller niet: even later haalde Zlatko Dalic hem naar de kant.

Een minuut voor het eind van de officiële speeltijd leken de wissels Kroatië op te breken toen doelman Danijel Subasic tijdens een ingreep met een verkrampt gezicht naar zijn hamstring greep. Omdat Dalic al drie spelers had vervangen, zat er niets anders op dan de keeper oplappen. Smolov stelde hem nog eens op de proef met een schot op doel. Dat wist Subasic te keren waarna de wedstrijd alsnog de verlenging in ging. Beide Kroatische reservekeepers liepen zich daarvoor warm, maar Subasic bleef met hulp van de verzorgers overeind. In zijn plaats blies Sime Vrsaljko de aftocht, eveneens met de vermoeidheid in de benen.

Rusland
2
Kroatië
2
Tsjerysjev
31’
Kramaric
39’

Vida
101’
Fernandes
115’

Kroatië wint na strafschoppen
3-4
Toch leek Rusland zich al in de verlenging in de Kroaten te verslikken. Een kopduel zette de doelman op het verkeerde been waardoor Domagoj Vida, een verdediger nota bene, het thuisland op achterstand bracht. De man met het opgeschoren haar vierde de goal door zijn shirt uit te trekken, de gele kaart nam hij voor lief. Een klein kwartier lang wanen de Kroaten zich halvefinalist tot Mario Fernandes, een in april vorig jaar genaturaliseerde Braziliaan, daar een eind aan maakt. Met het hoofd scoorde hij uit een vrije trap, waarmee ook deze wedstrijd aankwam op strafschoppen.

De strafschop van Smolov bleek overmoedig en werd gekeerd door de keeper. Brozovic miste niet. Ook Dzagojev trof doel. De Russische doelman stopte de bal van Kovacic waarmee de beide ploegen weer gelijke kansen hadden. Fernandes, zonder wie van strafschoppen helemaal geen sprake zou zijn, miste, waarmee de Kroaten het lot in eigen hand namen. Geen van de andere penaltynemers verzaakte. Kroatië is voor de tweede keer in zijn geschiedenis door naar de halve finale.

Engeland verslaat Zweden

Engeland is dankzij een betrekkelijk eenvoudige overwinning op Zweden door naar de halve finale van het wereldkampioenschap voetbal. De wedstrijd in Samara eindigde in 2-0.

Engeland had vrijwel de hele wedstrijd de overhand. De openingstreffer kwam in de dertigste minuut van het hoofd van Maguire, die een corner binnenkopte. Op slag van rust slaagde Sterling er op een haar na in om die voorsprong uit te breiden. Uit een lange bal kwam de Engelse aanvaller in het Zweedse zestienmetergebied oog in oog te staan met de keeper, die er nog net een hand tussen kreeg. Ook in tweede instantie wist Sterling de doelman niet te passeren.

Zweden
0
Engeland
2
Maguire
30’

Dele Alli
59’

De Zweden toonden zich in dit toernooi vooral in de tweede helft gevaarlijk: vijf van de zes goals vielen na rust. Ook in deze wedstrijd kwamen de Scandinaviërs vlak na de pauze dichtbij de gelijkmaker door een scherpe kopbal van Berg. Een goede redding van de Engelse doelman Pickford wist dat te voorkomen. Niet veel later, in de 59ste minuut, breidden de Engelsen hun voorsprong uit. Dele Alli kopte uit een hoge voorzet de 0-2 binnen.

Berg en Pickford kwamen in de 62ste minuut opnieuw tegenover elkaar te staan. De Zweedse spits kreeg een tweede grote kans op een tegendoelpunt, maar weer maakte de Engelse doelman een belangrijke redding. Tien minuten later kreeg de spits, die onder meer voor FC Groningen en PSV heeft gespeeld, een nieuwe mogelijkheid, die opnieuw stukliep op de vingertoppen van Pickford. Dichterbij een goal zouden de Zweden tot het laatste fluitsignaal van Björn Kuipers niet meer komen.

De halve finale wordt woensdag gespeeld in Moskou.