Chinese berg op erfgoedlijst

Biodiversiteit

Foto EPA/Zhou Wenqing / UNESCO

Het bosmuskushert woont er, net als de Chinese reuzensalamander, de witmantelstompneusaap en de koningsfazant – stuk voor stuk bedreigde soorten. En zo zijn er nog ruim 2.750 diersoorten die de 2.570 meter hoge berg Fanjingshan, in het zuidwesten van China, als thuisbasis hebben. Ook groeien er bijna 4.400 verschillende plantensoorten.

Vorige week is de berg door UNESCO aan de Werelderfgoedlijst toegevoegd, hoofdzakelijk vanwege de grote biodiversiteit. Veel van de voorkomende soorten stammen al uit het Tertiair – het geologische tijdperk van pakweg 65,5 tot 2,5 miljoen jaar geleden. Fanjingshan zelf is ontstaan in het Neoproterozoïcum, zo’n 800 miljoen jaar geleden. De berg is onderdeel van de Wuling-bergketen, die bestaat uit metamorf gesteente – ontstaan onder hoge druk en temperatuur – in tegenstelling tot het omringende karstgebergte.

Fanjingshan wordt gezien als heilige Boeddhistische berg en er zijn diverse tempels aanwezig. China heeft nu 53 Werelderfgoedlocaties. Daarmee is het land net niet de nummer 1 van de wereld – Italië staat bovenaan.