Tientallen doden bij bootongeluk Thailand

De boot sloeg om vanwege het slechte weer. Er worden nog 29 mensen vermist. Veel van de slachtoffers zijn toeristen uit China.

Van de 105 opvarenden zijn 48 gered. Veel van de toeristen komen uit China.
Van de 105 opvarenden zijn 48 gered. Veel van de toeristen komen uit China. Foto EPA

Thaise autoriteiten melden dat het dodental van het bootongeluk voor de kust van het eiland Phuket verder is opgelopen tot 37. Een vertegenwoordiger van de Thaise hulpdiensten zei vrijdag tegen internationaal persbureau Reuters dat er weinig kans is dat er nog overlevenden worden gevonden. Dit zou betekenen dat er bijna zestig mensen zijn omgekomen.

Eerder op vrijdag werd bekend dat er zeker 27 mensen zijn omgekomen bij het bootongeluk. De identiteit van alle slachtoffers is nog niet bekend, wel is duidelijk dat zeker tien van hen toeristen zijn uit China. Er worden nog ongeveer dertig mensen vermist, meldt persbureau AP.

Donderdag sloeg de boot met 105 passagiers, onder wie 93 toeristen, 11 bemanningsleden en een gids, om door het slechte weer. De golven voor het toeristische eiland waren zeker vijf meter hoog.

Reddingswerkers hebben 48 mensen gered, zeker twaalf van hen zijn naar het ziekenhuis overgebracht. Een delegatie van de Chinese ambassade in Thailand is afgereisd naar Phuket om hulp te verlenen bij de reddingsoperatie. De Thaise politie heeft een onderzoek ingesteld naar het ongeluk.

Gebrekkige handhaving

In Thailand vinden regelmatig bootongelukken plaats. In hetzelfde gebied sloeg donderdag ook een andere boot om. Alle 42 opvarenden konden worden gered. De laatste grote ramp was in 2016. In de omgeving van de historische stad Ayutthaya kwamen meer dan twintig mensen om het leven toen een boot kapseisde.

Touroperators klagen al langer over het gebrek aan goede handhaving op het gebied van basale veiligheidsmaatregelen. Zo zijn op veel boten onvoldoende zwemvesten aanwezig. Ook zouden niet alle boten geschikt zijn om bij slecht weer te varen tussen de toeristische eilanden.