WK-vooruitblik, dag 21: gaat gastland Rusland door naar de halve finale?

Zaterdag speelt Engeland tegen Zweden en neemt Rusland het op tegen Kroatië.

Programma

Zweden - Engeland

  • Engeland
  • Kwartfinale
  • Samara

Rusland - Kroatië

  • #59
  • Kwartfinale
  • Sotsji

16.00 uur: Zweden-Engeland

In Engeland zijn ze na de gewonnen strafschoppenserie tegen Colombia van een penaltytrauma verlost. Nu is aan de ploeg van Gareth Southgate om af te rekenen met die andere, langdurigere nationale frustratie: de lege prijzenkast van voetballand Engeland. Daarin niet meer dan de wereldbeker van 1966, die nota bene werd gewonnen op eigen bodem. De wereldtitel lijkt op dit moment wat te hoog gegrepen, maar de weg naar de finale ligt volledig open in de zwakkere kant van het WK-speelschema. Maar Southgate houdt de Engelsen met beide benen op de grond. “We hebben vorderingen gemaakt, maar nog niets bereikt”, roept hij sinds de historische overwinning op Colombia tegen wie het maar horen wil.

In Zweden hebben ze geen last van voetbaltrauma’s. De verloren WK-finale van 1958 tegen Brazilië in eigen land geldt nog altijd als het hoogtepunt, gevolgd door de derde plaats op het WK in 1994. De Zweden zijn dit toernooi elke wedstrijd beter geworden, en wisten zich koelbloedig te herpakken na de 2-1 nederlaag tegen Duitsland - de wedstrijd die in de slotseconden werd beslist door een vrije tap van Toni Kroos. De ploeg van bondscoach Janne Andersson legde in de andere WK-duels verdedigend de basis voor drie overwinningen; zowel tegen Zuid-Korea (1-0), Mexico (3-0) en Zwitserland (1-0) hield keeper Olsen ‘de nul’.

Bekijk hier het volledige programma van het WK voetbal 2018

20.00 uur: Rusland-Kroatië

Het is inmiddels bekend: voorafgaand aan het toernooi gaf niemand de Russen een kans, het gastland was als de nummer 70 van de FIFA-ranglijst immers de laagstgeklasseerde WK-deelnemer. Maar met behulp van de gunstige loting voor de poulefase, plaatste Rusland zich door overwinningen op Saoedi-Arabië en Egypte - bepaald ook geen hoogvliegers - voor de knock-outfase. Maar na de kansloze 3-0 nederlaag in het derde en laatste groepsduel tegen Uruguay, zou de achtste finale zeker het eindstation zijn. Zeker met Spanje als tegenstander. Maar de ploeg van bondscoach Stanislav Tsjertsjesov hield de wereldkampioen va 2010 op 1-1 en sloeg toe in de strafschoppenserie. Dus Rusland als halve finalist? Het lijkt niet eens zo’n gekke gedachte meer.

Kroatië werd na de groepsfase door velen beschouwd als serieuze kanshebber voor de wereldtitel. Of toch in ieder geval als de belangrijkste outsider. Drie overwinningen, met de 3-0 tegen Argentinië als blikvanger; onder aanvoering van Luka Modric en Ivan Rakitic maakten de Kroaten veel indruk. Maar toen was daar de achtste finale tegen Denemarken, een wedstrijd die alleen herinnerd zal worden omdat nooit eerder in een WK-wedstrijd sneller werd gescoord door beide landen: na 3.37 minuten stond het 1-1-. Daar bleef het ook bij in de matige wedstrijd, die werd besloten met een even zo zwakke penaltyserie. Was het die ene zwakke wedstrijd die volgens de ongeschreven voetbalwetten elke topploeg speelt op een groot toernooi? Heeft Kroatië soms te vroeg gepiekt? Of is de ploeg van bondscoach Zlatko Dalic toch minder sterk dan gedacht? Vanavond zullen de Kroaten het antwoord geven.