België stuurt Brazilië op knappe wijze naar huis

Eerder op vrijdag kwalificeerde Frankrijk zich met 2-0, na een tam duel met Uruguay, voor de halve finales.

Foto Toru Hanai/Reuters

België voegde zich vrijdagavond naast Frankrijk na een 2-1 op Brazilië in de halve finales. Beide landen lieten zich vanaf de eerste minuut in Kazan van hun felste kant zien. Brazilië kwam een aantal keer gevaarlijk dicht bij het doel van de Rode Duivels, maar in de twaalfde minuut lukte het België om met wat geluk op voorsprong te komen. Via de schouder van Fernandinho ging de bal in eigen doel: 1-0 voor België. De Goddelijke Kanaries zetten de Belgen vervolgens vijftien minuten fors onder druk, maar in de dertigste minuut ging dan toch de tweede goal voor België erin na een vlijmscherpe aanval van Kevin De Bruyne. Tot aan de laatste seconden voor de rust vervolgde Brazilië de aanval, maar het leverde ze geen goals op.

Brazilië
1
België
2
Fernandinho
13’
De Bruyne
31’

Augusto
76’

Na één wissel aan de Braziliaanse kant begon de tweede helft wat rommelig. Neymar werd aangespeeld, maar zonder succes. De vijfvoudig wereldkampioen bleef het echter proberen en in de 75ste minuut lukte het dan toch: Renato Augusto, kort daarvoor in het veld gekomen, kopte de bal er behendig in. De Brazilianen bleven ook in de slotfase drukken. De euforie bij België was echter groot toen ze zich na 95 minuten spel kwalificeerden voor de halve finales.

De twee landen troffen elkaar slechts één keer eerder op een WK: in 2002 was het al in de achtste finales klaar voor de Belgen.

Frankrijk wint na tam duel van Uruguay

Met 2-0 stuurde Frankrijk Uruguay vrijdag na een tam duel naar huis. De Franse hadden in het begin van de wedstrijd moeite om hun ritme te vinden, maar in de veertigste minuut slaagde Raphael Varane erin om een vrije trap van Antoine Griezmann in de verre hoek te koppen. Vlak voor de rust kwam Uruguay even gevaarlijk in de buurt dankzij een kopbal van Martín Cáceres, maar het Zuid-Amerikaanse land kwam er niet doorheen.

Frankrijk
2
Uruguay
0
Varane
40’
Griezmann
61’
Lees ook: De ‘halve Uruguayaan’ dompelt zijn tweede vaderland in rouw

Na de rust blunderde doelman Fernando Muslera en liet hij een ferm schot van Griezmann door. Dat bracht de stand op 2-0 voor Les Bleus. In de 74ste minuut kwam Uruguay nog even tevoorschijn maar het mocht voor het nagenoeg uitgebluste team niet meer baten: het lot van de Zuid-Amerikanen was beslist. Frankrijk maakte de tweede helft rustig af en won de eerste kwartfinale in Nizjni Novgorod. België en Frankrijk treffen elkaar dinsdag in de halve finale.