‘Vrouwenvoetbal is na hockey het populairst’

Dat zei Tweede Kamerlid voor het CDA Harry van der Molen tegen Radio 1

De aanleiding

Wedstrijden van de Oranje Leeuwinnen, het nationale vrouwenvoetbalelftal, moeten verplicht op tv, vindt het CDA. Daarvoor moet het Mediabesluit uit 2008 worden aangepast, zei Tweede Kamerlid van die partij Harry van der Molen woensdag op Radio 1. In dat Mediabesluit is nu alleen de verplichte uitzending vastgelegd van de wedstrijden van het Nederlands mannenteam, terwijl de vrouwen de laatste jaren succesvol zijn. Van der Molen voegde een argument aan zijn pleidooi toe. Voetbal is onder vrouwen na hockey „de meest groeiende en meest populaire sport”. Die bewering checken we.

Waar is het op gebaseerd?

Bij monde van zijn woordvoerder laat Van der Molen weten zich te baseren op een rapport uit maart 2017 van sociaal-wetenschappelijk sportonderzoeksinstituut Mulier, over de stand van het meisjes- en vrouwenvoetbal. Ook verwijst het CDA naar de KNVB. De voetbalbond riep al in 2016 dat meisjesvoetbal het sterkst groeit van alle sporten. Het door de Oranje Leeuwinnen gewonnen EK van 2017 zou de groei van het aantal vrouwelijke leden van de voetbalbond bovendien nog verder hebben opgestuwd.

En, klopt het?

Dat vrouwenvoetbal de snelst groeiende sport is, wordt vaker beweerd, zegt senior onderzoeker bij het Mulier Instituut Agnes Elling. Dat was juist de aanleiding om vorig jaar, met collega David Romijn, de cijfers onder de loep te nemen. Zij baseerden zich onder meer op ledencijfers van sportbonden uit 2015 en 2016 en getallen van NOC*NSF uit begin 2017.

Is vrouwenvoetbal na hockey inderdaad het meest populair? Nee. In 2015 telde Nederland bijna 85.000 voetbalmeisjes tot achttien jaar, goed voor plek drie op de lijst van georganiseerde sporten. Hockey stond op plek twee met bijna 120.000 leden. Gymnastiek stond op één: er waren een kleine 100.000 meer gymmende dan voetballende meisjes.

Onder vrouwen vanaf achttien jaar stond voetbal op plek zes. Gymnastiek, bridge, paardensport, golf en, op plek één, tennis, waren populairder. Het aantal meerderjarige tennissters was ruim 3,5 keer zo groot als het aantal meerderjarige voetbalsters.

Betrek je sporten buiten verenigingsverband erbij, dan zakt voetbal verder weg. Fitness, hardlopen, zwemmen, wandelen, fietsen, dansen en yoga waren alle populairder.

Dat was 2015. Kan het zijn dat het vrouwenvoetbal sindsdien zo is gegroeid dat het nu de op een na populairste vrouwensport is? Nee. Navraag bij de KNVB leert dat in 2017 het aantal vrouwelijke leden is doorgegroeid naar ruim 154.000. Dat is nog altijd ruim minder dan, bijvoorbeeld, het aantal gymmende en het aantal tennissende meisjes en vrouwen.

Dat neemt niet weg dat het vrouwenvoetbal flink groeit. Tussen 2005 en 2015 kreeg de KNVB er ruim 65.000 vrouwelijke leden bij, vooral meisjes. De groei zette in 2016 door: bijna 5 procent meer vrouwelijke leden. De KNVB kent de „grootste vrouwelijke aanwas van alle sportbonden”, aldus Elling en Romijn. De snelst groeiende sport onder vrouwen was voetbal van 2005 tot 2015 echter niet: bij veel ongeorganiseerde sporten lag de groei van vrouwen-aantallen hoger dan bij voetbal. Namelijk bij fitness, yoga, wandelen en, vooral, hardlopen.

Conclusie

Tegen de groei van een aantal ongeorganiseerde sporten legt het vrouwenvoetbal het af. Van alle verenigingssporten groeit damesvoetbal het sterkst – sterker zelfs dan hockey. In die zin doorstaat de bewering van het CDA de toets der kritiek. Maar in absolute zin zijn sporten als hockey, gym en (bij volwassen vrouwen) tennis populairder dan voetbal. We beoordelen de bewering daarom als: onwaar.

Ook een bewering zien langskomen die je gecheckt wilt zien? Mail nrccheckt@nrc.nl of tip via Twitter met de hashtag #nrccheckt