Twee Iraanse ambassademedewerkers uitgezet door Nederland

Het is nog niet duidelijk waarom de medewerkers het land een maand geleden moesten verlaten.

De ambassade van Iran in Den Haag. Twee medewerkers hebben vorige maand het land moeten verlaten.
De ambassade van Iran in Den Haag. Twee medewerkers hebben vorige maand het land moeten verlaten. Foto Freek van den Bergh

Nederland heeft twee Iraanse ambassademedewerkers uitgezet. Dat bevestigt een woordvoerder van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) vrijdag na berichtgeving van persbureau Reuters. De twee hebben het land op 7 juni moeten verlaten.

Het is nog niet duidelijk waarom de twee zijn uitgezet, de AIVD wil verder niets over de kwestie zeggen. Ook over de identiteit van de medewerkers is niets bekendgemaakt.

België verzoekt Duitsland Iraanse diplomaat uit te leveren

De Belgische justitie maakte eerder deze week bekend dat twee Iraanse-Belgen zijn opgepakt op verdenking van terrorisme. Ze zouden een aanslag willen plegen op een conferentie van een Iraanse oppositiegroep in Frankrijk. Ook werd Duitsland verzocht om een Iraanse diplomaat uit te leveren die mogelijk betrokken was bij de geplande aanslag.

“Met al deze aanhoudingen en uitzettingen proberen onze vijanden de reddingspogingen voor het nucleaire akkoord te saboteren”, zegt een Iraanse overheidsfunctionaris tegenover Reuters. Daarmee doelt hij op het akkoord dat in 2015 werd gesloten tussen wereldmachten en Iran. Het Iraanse nucleaire programma werd aan banden gelegd in ruil voor sanctieverlichting. De VS besloten eerder dit jaar uit het akkoord te stappen, en het is nog de vraag of Iran zich nu aan de afspraken zal blijven houden.

Vergelijkbare sanctie na vergiftiging Skripal

Het uitzetten van ambassademedewerkers is een zeldzame diplomatieke maatregel. Eerder dit jaar moesten twee Russische diplomaten, werkzaam in de inlichtingen, Nederland verlaten. De beslissing viel binnen een gemeenschappelijke westerse reactie op de vergiftiging van de voormalig dubbelspion Sergej Skripal. Daarvoor wordt Rusland medeverantwoordelijk gehouden. Moskou besloot vervolgens evenveel westerse diplomaten uit te zetten.