Trump opperde invasie van Venezuela

De Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft zijn leger woensdag gezegd de „waakzaamheid geen seconde te verliezen”, in reactie op berichten dat de Amerikaanse president Donald Trump zijn naaste adviseurs vorig jaar serieus heeft gevraagd naar opties voor een militaire inval in het Zuid-Amerikaanse land.

In een gesprek in het Oval Office over nieuwe sancties tegen het Venezolaanse regime zou Trump op 10 augustus 2017 hebben gevraagd waarom de VS het Zuid-Amerikaanse land niet gewoon binnenvallen. Dit meldden nieuwszender CNN en persbureau AP woensdag op basis van anonieme regeringsfunctionarissen in de VS en in Venezuela’s buurland Colombia.

Trumps suggestie schokte de aanwezigen, onder wie Rex Tillerson, toenmalig minister van Buitenlandse Zaken, en H.R. McMaster, destijds Nationaal Veiligheidsadviseur. In een conversatie die circa vijf minuten duurde, praatten de twee op de president in, dat een aanval contraproductief kon uitpakken en slecht zou vallen bij belangrijke bondgenoten in de regio. Zowel Tillerson als McMaster heeft de regering intussen verlaten.

Trump gaf zich niet meteen gewonnen. Hoewel hij geen opdracht gaf militaire plannen op te stellen, noemde hij de invasies van Grenada en Panama in de jaren 80 als voorbeelden van volgens hem nuttig militair ingrijpen in de regio. Een dag later sprak hij ook openlijk over „een militaire optie” tegen Caracas.

Enkele weken later zou Trump ingrijpen opnieuw besproken hebben tijdens een diner met vier Latijns-Amerikaanse presidenten in de marge van de VN-jaarvergadering. „Mijn staf heeft me gevraagd hier niet over te beginnen”, zou Trump het gesprek hebben ingeleid. Waarna hij de leiders een voor een vroeg of ze wel zeker wisten tegen militaire actie te zijn. (NRC)