Oud-sekteleider Japan geëxecuteerd

De sekte zat achter de aanslag met saringas in de metro van Tokio in 1995. Naast de oud-leider werden ook zes volgelingen geëxecuteerd.

Op deze foto van 11 augustus 1999 is een volgeling te zien die mediteert voor een afbeelding van de geëxecuteerde sekteleider.
Op deze foto van 11 augustus 1999 is een volgeling te zien die mediteert voor een afbeelding van de geëxecuteerde sekteleider. Foto AFP / TORU YAMANAKA

De oud-leider van de Japanse sekte Aum Shinrikyo (de Hoogste Waarheid), Chizuo Matsumoto, is vrijdag geëxecuteerd door middel van ophanging, heeft een woordvoerder van de Japanse overheid bekendgemaakt. Er zijn ook zes van zijn volgelingen geëxecuteerd.

De sekte was verantwoordelijk voor een aanval met het gifgas sarin op de metro van Tokio tijdens het spitsuur in maart 1995, waarbij dertien mensen om het leven kwamen en duizenden anderen ziek werden. Het is nooit helemaal duidelijk geworden waarom de gifgasaanslag werd uitgevoerd. In de daaropvolgende maanden probeerden sekteleden op verschillende stations andere aanslagen te plegen, maar zij slaagden daar niet in.

Matsumoto, die in de sekte bekend stond als Shoko Asahara, werd in 2004 ter dood veroordeeld. Twaalf leden van de sekte kregen ook de doodstraf. Zes leden zitten een levenslange gevangenisstraf uit. De geëxecuteerde oud-sekteleider was 63 jaar.

Onze correspondent in Japan, Kjeld Duits, beschreef een paar maanden geleden hoe terdoodveroordeelden al hun rechten verliezen in Japan: Uit de rolstoel naar de strop

Doodstraf in Japan

Over een ophanden zijnde executie is in Japan meestal weinig bekend. Doordat afgelopen maart al leden van de sekte werden overgebracht naar een detentiecentrum buiten Tokio bestond het vermoeden dat er executies uitgevoerd gingen worden.

Terdoodveroordeelden leven in Japan tijdens hun gevangenschap in isolement en mogen alleen door naaste familieleden en advocaten bezocht worden. Zij zijn vaak niet eens op de hoogte van de datum van hun executie.

Hoogste Waarheid

De sekte Aum Shinrikyo begon in de jaren tachtig als een mengeling van hindoeïsme en boeddhisme en werd in 1989 als officiële religieuze organisatie erkend.

De sekte trok jongeren aan die zich afkeerden van een materialistische levensstijl. Later ontstond bij de sekte de idee van een naderende apocalyps.